Vakcine za 20 godina spasile 37 miliona dječijih života

Srna
Vakcine za 20 godina spasile 37 miliona dječijih života

LONDON - U posljednjih 20 godina vakcine su spasile 37 miliona dječijih života, navedeno je u studiji objavljenoj u jednom od najprestižnijih naučnih časopisa "Lansetu".

Bez pristupa vakcinama koje štite od malih boginja, rotavirusa, humanog papilomavirusa i hepatitisa, izgledi da će djeca rođena 2019. godine umrijeti prije petog rođendana bili bi za čak 45 odsto veći.

Broj spasenih života vakcinacijom do 2030. godine mogao bi biti udvostručen, ističu naučnici.

- Studija naglašava veliku korist za javno zdravstvo ako se sprovedu programi vakcinacije u zemljama nižih i srednjih prihoda - navodi epidemiolog Nil Ferguson iz Kraljevskog koledža u Londonu.

Studija o broju spasenih ljudi vakcinacijim do sada je najveća tog tipa i zasniva se na programima vakcinacije protiv virusa hepatitisa B, hemofilusa tipa B (bakterije koja uzrokuje meningitis kod djece), humanog papilomavirusa, japanskog encefalitisa, malih boginja, rotavirusa, rubeole, žute groznice, meningokoka i pneumokoka.

Procjenjuje se da bi do kraja ovog vijeka moglo biti spaseno 96 miliona života vakcinisanjem protiv malih boginja i hepatitisa.

Naučna studija procjenjuje da je prioritet širenje dostupnosti vakcina, posebno kad su posrijedi one novije.

Prema mišljenju ljekara, rak grlića materice bio bi eliminisan do kraja 21. vijeka ako bi se protiv humanog papilomavirusa vakcinisao dovoljan broj mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana