Umorni ste, malaksali, ili vas boli glava? Možda vam nedostaje ovaj mineral

Agencije
Umorni ste, malaksali, ili vas boli glava? Možda vam nedostaje ovaj mineral

Magnezijum je u našem tijelu povezan sa više od 300 biohemijskih procesa koji utiču na to da naš organizam pravilno funkcioniše.

S obzirom na to da je nedostatak magnezijuma teško klinički dijagnostifikovati, naučnici ga često zovu i “nevidljivi simptom”.

Glavobolja

Brojne studije pokazale su da osobe koje pate od migrena imaju nižu koncentraciju magnezijuma u svom tijelu. Kako ovaj mehanizam funkcioniše za sada još uvijek nije precizno utvrđeno, ali se pretpostavlja da nedostatak ovog minerala remeti funkciju serotoniskih receptora što povećava upalne procese u tijelu.

Grčenje mišića

Magnezijum pomaže da se mišići u tijelu brže oporave od stresa i umora. Nedostatak magnezijuma mišićima uskraćuje potrebnu energiju za oporavak što pored grčeva može izazvati i pojavu mučnine, povraćanja i vrtloglavice kada ste umorni.

Neodoljiva želja za čokoladom

Kod nedostatka potrebnih nutritijenata u organizmu, tijelo često daje signal u vidu potrebe za odrđenom hranom. Ukoliko vas mlečna čokolada neodoljivo privlači, ovo je pouzdani znak da vam fali magnezijuma.

Česte promjene raspoloženja i depresija

Magnezijum je povezan sa funkcijom neutotransmitera u mozgu koji utiču na pamćenje, razmišljanje i emocije. Stoga, ukoliko imate neobjašnjive emotivne bure, razmislite još jednom da vašem tijelu pružite više magnezijuma.

S obzirom na to da se samo 1 odsto magnezijuma nalazi u krvi, a ostatak u kostima, laboratorijskim metodoma je jako teško ustanoviti da osoba pati od nedostatka ovog minerala. Ukoliko osjećate neki od pobrojanih simptoma, riješenje se nalazi u ishrani, a navike možete da promjenite na slijedeći način:

Izbjegavajte alkohol i gazirana pića

Iako se magnezijum redovnom ishranom unosi u dovoljnim količinama, problem nastaje kada se konzumiraju pića koja remete ravnotežu u organizmu, piše Republika.

Gazirana pića su puna šećera koji onemogućava apsorpciju vitamina D što posljedično vodi i ka lošoj iskorišćenosti magnezijuma koji smo unijeli putem hrane. Alkohol takođe doprinosi lošoj apsorpciji, pa umjesto “žestokih pića”, trudite se da konzumirate vino ili pivo koji su puni antioksidanasa i flavonoida.

Hrana bogata magnezijumom

Magnezijum se nalazi u svježem povrću, naročito zelenim lisnatim biljkama kao što su zelena salata, spanać i blitva. Takođe, ima ga puno i u svježem voću. Prilikom termičke obrade hrane dio magnezijuma se gubi, zato se potrudite da koristite svježe namirnice bez dodatne obrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana