Umijeće balansiranja - izazovi preopterećenosti: Kako se nositi s previše obaveza?

mr sci dr med Aleksandar Pejić
Umijeće balansiranja - izazovi preopterećenosti: Kako se nositi s previše obaveza?

Svako od nas je barem jednom u životu osjetio kako teret svakodnevnice postaje pretežak.

U današnjem ubrzanom svijetu, preopterećenost je postala uobičajena pojava, a izvori stresa mogu biti  raznoliki, poput posla, porodičnih obaveza, ili čak društvenih pritisaka. Važno je prepoznati trenutak kada trebamo stati, duboko udahnuti i ponovno pronaći ravnotežu u svom životu.

Preopterećenost može doći iznenada i često dolazi iz kombinacije različitih faktora:

1. Profesionalni pritisci: Danas se od radnika često očekuje da budu stalno dostupni, što može dovesti  do osjećaja da su uvijek "na dužnosti". Ova stalna dostupnost može rezultirati izgaranjem i  osjećajem preopterećenosti.

2. Porodične obaveze: Porodica je često izvor podrške, ali može biti i izvor stresa, posebno kada se  očekuje balansiranje između posla i porodičnih odgovornosti.

3. Društveni pritisci: Očekivanja društva i vršnjaka mogu dodatno opteretiti osobu. Pritisak da se  postigne određeni društveni status ili održi određeni stil života može biti iscrpljujući.

Važnost prepoznavanja preopterećenosti

Prepoznavanje trenutka kada ste preopterećeni je ključno za vraćanje ravnoteže. Kako je rekao poznati  pisac Mark Twain: "Tajna napredovanja je započeti. Tajna započinjanja je razbijanje vaših složenih,  zastrašujućih zadataka u male upravljive zadatke, i započinjanje s prvim." Ovaj citat savršeno oslikava  potrebu da se veliki problemi razbiju na manje, lakše korake kako bi bili savladani.

Sjetimo se jednog mog pacijenta, nazvaćemo ga Ivan. Ivan je došao kod mene osjećajući se preopterećeno poslom i obavezama kod kuće. Bio je na ivici da se potpuno iscrpi.

Prvi korak koji smo poduzeli bio je da zajedno osmislimo plan. Započeli smo s identifikacijom najvažnijih zadataka i  davanjem prioriteta. Ivan je svakodnevno provodio 10 minuta u miru, fokusirajući se na disanje i  prisutnost u trenutku, što je značajno smanjilo njegovu anksioznost.

Preopterećenost je česta pojava u modernom životu, ali uz pravilne strategije i podršku, moguće je  pronaći balans. Kroz prepoznavanje znakova stresa i primjenu odgovarajućih tehnika, možete  poboljšati kvalitet svog života i smanjiti osjećaj preopterećenosti.

Kako se vi nosite s osjećajem preopterećenosti? Da li imate svoju strategiju za opuštanje i povratak u  ravnotežu?

Nadam se da će vam ovaj tekst pružiti korisne uvide i inspiraciju za upravljanje stresom i  obavezama u vašem svakodnevnom životu. Uvijek zapamtite da niste sami i da je u redu zatražiti  pomoć kada je to potrebno. Podijelite svoja iskustva u komentarima!

Autor teksta je specijalista pshihijtraije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana