U porastu broj parova koji traže pomoć psihoterapeuta: Bračna terapija slamka spasa

Jelena Stanić
U porastu broj parova koji traže pomoć psihoterapeuta: Bračna terapija slamka spasa

BANjALUKA - Bračni parovi u Srpskoj sve češće se odlučuju da se za pomoć obrate psihoterapeutu da bi riješili probleme u braku i sačuvali porodičnu harmoniju. Iako je ova vrsta pomoći u prošlosti bila tabu, danas je sve više onih koji se odvaže na taj korak za bolje sutra.

Psihoterapeut Irena Đumić Jurić Marjanović iz Banjaluke kazala za “Glas Srpske” da je u porastu broj supružnika koji trebaju pomoć stručne osobe te da muževi sve češće iniciraju terapiju.

- Ne postoji pravilo po kojem se parovi odluče za terapiju, nekad zajedno zaključe da bez stručne pomoći ne mogu riješiti probleme koje imaju, a nekad terapiju inicira samo jedno - rekla je Marjanovićeva, dodavši da nerijetko jedno dođe krišom da bi se posavjetovalo da li im je potrebna terapija.

Kao najčešće probleme u brakovima ili partnerskim odnosima Marjanovićeva navodi nezadovoljstvo, prevaru, česte konflikte, posesivnost, emocionalno nasilje te alkoholizam jednog partnera.

Pandemija virusa korona dodatno je negativno uticala i na parove, jer kako je kazala Marjanovićeva, ljudi su ranije imali “izduvne ventile”, obaveze, hobije i društveni život, koji su se tokom zatvaranja zbog korone smanjili na minimum.

- Parovi su bili okrenuti jedno drugom više nego ikada. Nisu imali prostora za sebe, provodili su mnogo vremena zajedno, naročito oni koji imaju djecu. Sve ovo je dovelo na ispit brakove. Neki su ojačali, a neki zapali u ozbiljnu krizu - pojasnila je Marjanovićeva dodavši da supružnici koji traže stručnu pomoć najčešće između 35 i 50 godina.

Uspješnost terapije, ističe ona, zavisi od toga koliko su parovi uporni i vrijedni, kao i koliko redovno dolaze na seanse.

- Bitno je da uvode promjene koje su dogovorene na terapiji. Takođe, zavisi i koji je njihov motiv za dolazak. Neki se vole, a neki ne žele da se razvedu zbog djece - kazala je Marjanovićeva, naglašavajući da treba imati na umu da je uspješna terapija i uvid da suštinski ne mogu popraviti brak. U tom slučaju parove psihoterapeut priprema za rastanak.

Da je sve veći broj onih kojima je neophodna partnerska terapija potvrdio je i mladi bračni par iz Banjaluke, koji je kazao da su jedva našli bračnog terapeuta u ovom gradu, jer je većina imala popunjene termine.

- Volimo jedno drugo, ali više od godinu dana smo svakodnevno zajedno. I suprug i ja smo radili od kuće. Nismo imali vremena ni prostora da se osamimo. Počele su da nam smetaju sitnice, besmislene svađe postajale su svakodnevica - kazala je tridesettrogodišnja Banjalučanka.

Ona je dodala da je razgovarala sa suprugom (38) koji se usaglasio sa njom da je njihovih četiri godine braka i dvije godine veze vrijedno spasavanja.

Uprkos činjenici da je bračna terapija sve manje tabu tema, još ima onih koji ne žele da na nju idu, pravdajući se “šta će narod reći”.

Prijedorčanka (53) je željela svoj brak spasiti, ali kako je kazala za “Glas Srpske”, suprug (57) nije htio da se stranac upliće u njegov privatni život.

- Nije malo dvije decenije dijeliti koru hljeba sa nekim. Imali smo mnogo problema, ali isto tako stvorili smo zajedno dom u kojem je odraslo troje djece, a po kojem sada trče unučići - ispričala je ova Prijedorčanka, dodavši da je supruga molila da odu na bračno savjetovanje, ali da je njega bilo sramota.

Seansa

Psihoterapeut Irena Đumić Jurić Marjanović objasnila je kako izgleda proces partnerskog savjetovanja.

- Na prvoj seansi bude utvrđen problem koji par ima, zatim okvirno napravljen plan za dalji rad. Psihoterapeut usmjerava komunikaciju, izvlači bitne zaključke, navodi partnere da čuju i razumiju jedno drugo da bi na konstruktivan način kazali svoje misli i osjećanja. Ovo je bitno da bi zajedno došli do rješenja - objasnila je Marjanovićeva, dodavši da su neophodna najmanje tri mjeseca terapije kako bi promjene bile vidljive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana