Tri začina koja ubrzavaju metabolizam i doprinose mršavljenju

B92
Foto: Ilustracija

Ovas je hranjiva, vlaknima bogata, cjelovita žitarica koja čini izvrstan temelj za zdrav doručak. Pruža dugotrajnu energiju, pomaže probavi i reguliše nivo šećera u krvi.

Dodavanje začina ovsenim pahuljicama ne samo da poboljšava njihov ukus, već i donosi zdravstvene prednosti, posebno kada je riječ o podsticanju metabolizma.

Određeni začini imaju termogena svojstva, što znači da mogu pomoći da se poveća učinkovitost sagorijevanja masnoća u tijelu. Uključivanje takvih začina, koji podstiču metabolizam, u jutarnje ovsene pahuljice može podržati regulaciju tjelesne težine i opšte zdravlje, dok obroku dodaju bogatstvo ukusa.

Dijetetičarka Ketrin Gervakio izdvojila je tri takva začina.

1. Muskatni oraščić
Muskatni oraščić sadrži jedinjenja poput miristicina, za koje je poznato da pomažu probavi stimuliranjem probavnih enzima. Poboljšana probava omogućuje učinkovitiju razgradnju hrane, što potencijalno podržava metaboličke procese.

"Muskatni oraščić može pomoći probavi i poboljšati metabolizam masti. Njegova esencijalna ulja takođe podstiču detoksikaciju, što može doprinijeti zdravlju metabolizma", otkriva dijetetičarka za SheFinds.

2. Crni biber
Crni biber sadrži piperin, jedinjenje koje poboljšava metaboličke performanse povećanjem sposobnosti tijela da sagoreva kalorije i masnoće. Takođe, podstiče apsorpciju hranjivih materija iz drugih namirnica i začina, poput kurkumina iz kurkume, dodatno podstičući metabolizam.

"Sadrži aktivno jedinjenje piperin koji pomaže da se poboljša probava i apsorpciju hranjivih materija i da se potencijalno poboljšava metabolizam masti", kaže Gervakio.

3. Đumbir
Dodavanje đumbira ovsenim pahuljicama može pomoći u podsticanju metabolizma zbog termogenih svojstava đumbira. Đumbir sadrži jedinjenja poput gingerola i šogaola koji dokazano povećavaju telesnu temperaturu i podstiču sagorevanje masnoća.

"Ovi začini donose puno ukusa ovsenim pahuljicama i pružaju termogeni učinak koji može povisiti telesnu temperaturu i povećati potrošnju kalorija. Takođe podržavaju probavu i mogu pomoći u razgradnji masti", zaključila je dijetetičarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana