Testira se vakcina protiv raka pluća

Avaz
Testira se vakcina protiv raka pluća

U 34 istraživačka centra u sedam država Evrope počelo je kliničko ispitivanje na pacijentima prve mRNA vakcine protiv raka pluća.

Istraživanje će obuhvatiti 130 oboljelih, u različitim stadijima ove opake bolesti, piše britanski „Guardian“.

U naučnim krugovima očekuju da vakcina BNT116 kompanije „BioNTech“ napravi revolucionaran iskorak u liječenju.  

Specijalista pulmologije i alergologije prof. dr. Zehra Dizdarević podsjeća da je rak pluća najsmrtonosniji od svih oblika raka. Procjenjuje se da godišnje odnese 1,8 miliona života u svijetu.

- Dok god ova era pušenja traje, rak pluća će biti na prvom mjestu. Možemo mi govoriti i o raku dojke, prostate i tako dalje, ali rak pluća dominira, i kod žena i kod muškaraca - kaže prof. dr. Dizdarević.

Stanje respiratornog sistema kod građana BiH dodatno je pogoršano tokom pandemije koronavirusa, koja je otkrila još veći procent oboljelih od raka pluća.

Zato bi potvrda efikasnosti vakcine, koja podstiče imunološki sistem da prepozna i napadne ćelije raka, predstavljala ogroman pomak u svjetskoj medicini.

- Vakcine nisu samo preventivne, već i kurativne, kao ova, koja bi se koristila u liječenju. Postojala je target terapija kod raka, koja podrazumijeva ciljano davanje lijeka na ćelije - ističe prof. dr. Dizdarević.

Veliki značaj

- Svakako da bi ovakva vakcina za liječenje raka pluća imala veliki značaj. Ali mi smo nekako sramežljivi, nepovjerljivi ili nas je strah vakcine, a da nije bilo vakcina, pitanje je gdje bismo bili do sada - kaže prof. dr. Dizdarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana