Tanji struk bez dijete? Moguće je uz ove trikove

gs
Foto: ilustracija

Ako ste primjetili da vam je stomak otečen, da se osjećate naduto, pokušajte da uvedete promjene u svakodnevnu rutinu.

 Uz pomoć nekoliko trikova stomak će vam brzo splasnuti.

1. Uključite probiotik

Jedna od najvažnijih stvari je da vam crevna flora bude zdrava. U tome vam mogu pomoći probiotici. Naime, kada dođe do poremećaja crijevne flore i one loše bakterije nadvaldaju dobre dolazi do brojnih problema, a jedan od njih može da bude i naduven stomak. Osim što su blagotvorni za probavu, probiotici imaju i važnu ulogu u jačanju imuniteta.

2. Smanjite unos soli

Unos prevelikih količina soli u organizam uzrokuje nakupljanje i zadržavanje vode u tijelu. Želite li da smanjite obim struka, ali i drugih dijelova tijela, smanjite količinu soli u hrani i ubrzo ćete izbaciti višak tečnosti iz organizma, a vi ćete osjetiti olakšanje.

3. Izbacite pivo i gazirane sokove

Želite li brzinski malo da izravnate stomak, suzdržite se od ispijanja hladnog piva, ali i gaziranih sokova - mjehurići podstiču nadutost, ali ne samo oni - već i sam alkohol. Naime, alkohol podstiče razmnožavanje loših bakterija u crijevima, a to će rezultirati stvaranjem naduvenog stomaka.

4. Nemojte da jedete otvorenih usta

Žvakanje hrane sa otvorenim ustima podstiče gutanje vazduha, što će uzrokovati nadutost. Znači, dok jedete, suzdržite se od razgovora, već sačekajte dok ne progutate zalogaj pa tek tada otvorite usta.

5. Jedite ananas

Jedenje ananasa doprinosi boljoj probavi i smiruje probavni trakt. Naime, ananas je bogat enzimom koji razgrađuje bjelančevine, ubrzava metabolizam i smanjuje nakupljanje gasova u crijevima.

6. Uključite u ishranu fermentisanu hranu

Fermentirana hrana je jako korisna za zdravlje crijeva i pravilnu probavu. Ona podstiče razmnožavane dobrih bakterija kao što su bifidobakterije i laktobacili i tako stvara prirodne probiotike.

Osim što pomaže kod smanjivanja stvaranja gasova, podstiče i stvaranje serotonina, hormona sreće koji se stvara u crijevima.

7. Ispravite se

To je odličan, brzopotezni trik kako da vam stomak djeluje ravnije. Neka pravilno držanje kičme postane dio vaše svakodnevne rutine. U početku se svjesno podsjećajte da se ispravite dok hodate, stojite ili sjedite, a kasnije će vam to preći u naviku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana