Svinjska mast je puna vitamina i minerala: Ove dvije namirnice joj pariraju

GS
Foto: Ilustracija

Monika Reingel svjetski je poznata nutricionistkinja koja često daje savjete o zdravoj ishrani i razbija poznate mitove kada je riječ o hrani.

Ovoga puta otkrila je koje namirnice, iako verujemo suprotno, možemo da jedemo češće, a pritom su bogate vitaminima i mineralima.

Svinjska mast
Među prvim namirnicama na njenoj listi našla sa jedna nama dobro poznata. U pitanju je svinjska mast! Kada su bili mali većina je voljela da je jede sa malo soli ili aleve paprike. I niste pogriješili! Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast  ima 33% manje zasićenih (loših) masti od maslaca, dvaput više onih “dobrih”, mononezasićenih i tri puta veći udio omega-3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. Takođe, kako Bi-Bi-Si piše, svinjska mast je odličan izvor vitamina Bi minerala.

Krompir
Ako ste smanjili ili imate želju da smanjite količinu soli koju konzumirate u toku danu, onda bi trebalo da povećate unos kalijuma, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cijele žitarice, a jedan od najboljih izvora kalijuma je i krompir.

Crveno meso
Crveno meso, tvrdi Reingel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga.  Crveno je meso dobar izvor proteina, gvožđa, kompleksa vitamin B, cinka i ostalih nutritijenata, te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja. Onima koji imaju povećani nivo gvožđa u krvi se ne preporučuje, prenosi Mondo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana