Stručnjaci dali odgovor na pitanje koliko često treba mijenjati posteljinu

GS
Stručnjaci dali odgovor na pitanje koliko često treba mijenjati posteljinu

Puno vremena provodimo u krevetu, ali mnogi ljudi ne peru posteljinu onoliko često koliko bi trebalo. Anketa Mattress Advisor je na 1.000 Amerikanaca pokazala da prosječna osoba mijenja posteljinu na svaka 24 dana, iako su ispitanici priznati da to zna da se rastegne i na oko 35 dana.

Stručnjaci za portal Everyday Health preporučuju mnogo češće pranje posteljine. 

Evo zašto je redovno pranje važno i kako ono utiče na vaše zdravlje.

Posteljina skuplja mrtve ćelije kože, grinje i bakterije što može uticati na vaše zdravlje, kaže dr. Keli Rejnolds sa Univerziteta u Arizoni. Osim toga, losioni i ulja koje koristimo mogu privući prašinu i klice.

Preporučena učestalost pranja?

Dr. Rejnolds savjetuje pranje posteljine jednom sedmično, prilagođavajući se ličnim potrebama, poput alergija. Dermatolozi Tajler Holmig, Šošana Marmon i Stiv Develi takođe preporučuju jednom sedmično pranje kako bi nam koža bila zdravija. Osobama sa aknama savjetuje da se jastučnice mijenjaju dva puta sedmično.

Ispravne tehnike pranja posteljine

Koristite vruću vodu i sušilicu ili sunčevu svjetlost da ubijete klice, predlaže Rejnolds. Ako je moguće, dodajte izbijeljivač ili sredstvo za dezinfekciju tokom ciklusa ispiranja.

Posljedice rijetkog pranja

Ako ne perete posteljinu sedmično  to može dovesti do grinja koje izazivaju alergije ili astmu te prisutnosti štetnih bakterija poput Ešerije koli ili salmonele. Posteljina takođe može zadržati neprijatne mirise i postati leglo patogena ako je neko bolestan.

Redovno pranje je takođe ključno za zdravlje kože jer sprečava stanja poput ekcema, psorijaze i akni.

Ako radije rjeđe perete posteljinu, možete sljediti određene prakse - izbjegavajte da jedete u krevetu, uklonite šminku, tuširajte se prije spavanja i držite kućne ljubimce van kreveta. Nošenje pidžame i rashlađianje sobe kako biste umanjili znojenje takođe može pomoći.

Ljetnji raspored pranja

Ljeti je posebno važno prati posteljinu jednom sedmično zbog pojačanog znojenja i spoljašnje prljavštine. Redovno pranje sprečava rast mikroba u toplim i vlažnim uslovima, ističe Rejnolds.

Pranje ostale posteljine

Pokrivači i jorgani koji se koriste sa navlakom mogu se prati svake druge sedmice ili jednom mjesečno, piše Najžena.alo.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana