Šta uraditi ukoliko vas ubode stršljen

G.S.
Šta uraditi ukoliko vas ubode stršljen

Iako ubod stršljena nije smrtonosan, važno je znati šta trebate postupiti ukoliko se ovo dogodi. Ukoliko je osoba alergična, ubod može izazvati anafilaktički šok.

Otrov stršljena može se uporediti s onim drugih osa, no po sastavu nije jednak, čak je manje toksičan. No, sam ubod stršljena doživljava se bolnije nego ubod manje ose.

Razlog tome je što je u otrovu stršljena veći udio neurotransmitera acetilholina, supstance koja izaziva osjećaj “pečenja”, prenosi Kliks.

Ukoliko vas stršljen ubode, odmah izvucite žaoku. Nemojte koristiti pincetu zato što ćete je gurnuti dublje u kožu. “Sastružite” je s kože tupom stranom noža.

Mjesto ujeda operite sapunom i stavite hladnu oblogu. Ukoliko vas je stršljen ujeo za ruku ili nogu, držite je povišeno u odnosu na trup.

Najopasniji su ujedi u predjelu grla zato što može doći do gušenja. U tom slučaju potražite pomoć ljekara. Ukoliko je osoba alergična i padne u anafilaktički šok, pozovite ljekara ili joj dajte injekciju adrenalina koju ljudi skloni alergijama često imaju pri ruci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana