Šta ukazuje da je dijete premršavo za svoj uzrast?

Agencije
Šta ukazuje da je dijete premršavo za svoj uzrast?

Dok je gojaznost u djetinjstvu nesumnjivo jedan od najvećih zdravstvenih problema među djecom danas, nedovoljna težina ili mršavost takođe može da predstavlja problem za razvoj dijete.

Prema dr Namrati Ujpadi, pedijatrijskom endokrinologu, bolnica Aster RV, 'premala težina' je termin koji opisuje djecu koja izgledaju mršavo ili su slabe građe.

Međutim, u praksi se smatra da je dijete neuhranjeno ako je njegov indeks tjelesne mase (BMI) manji od 5. percentila za uzrast i pol, kada je ucrtan na BMI grafikon, objašnjava ljekar. Međutim, dr Upadja dijeli uobičajene razloge zašto bi dijete moglo da ima manju tjelesnu težinu i načine na koje se to može prevazići.

Neuhranjenost

Prema riječima doktorke, neuhranjeno dijete može da izgleda veoma mršavo, može da ima upale obraze, slabe ruke, može da izgleda manje aktivno u poređenju sa zdravom djecom.

Simptomi takođe uključuju poteškoće u ishrani, hroničnu dijareju, povraćanje, ispupčen stomak, hronični kašalj, hormonski poremećaj koji utiče na štitnu žlijezdu ili nadbubrežnu žlijezdu, dijabetes ili neurološki poremećaj koji uzrokuje poteškoće u hranjenju, gutanju, žvakanju itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana