Šta se dešava kada kosu ne operemo nedelju dana? Jedno ćemo odmah primijetiti, otkriva doktor

GS
Šta se dešava kada kosu ne operemo nedelju dana? Jedno ćemo odmah primijetiti, otkriva doktor

Učestalost pranja kose zavisi od osobe do osobe, kao i od njenih higijenskih navika.

Ne postoje stroga pravila u pogledu pranja kose, na kraju se svodi na ono što pojedincu najbolje odgovara. Većina ljudi pere kosu svaki drugi dan i to se pokazalo korisnim za određene tipove kose. Ako pripadate ovoj grupi, sigurni smo da ste se zapitali šta se dešava ako pauzirate svoju rutinu i prođe više vremena između pranja.

Posljedice mogu biti i dobre i loše i sve zavisi od stanja kože glave i tipa kose. Dermatolog savetuje da slušamo i pratimo stanje naše kose i da je peremo po potrebi. Za neke to znači svaki dan, za druge jednom nedeljno.

Šta se dešava ako ne operemo kosu nedjelju dana

Ako ne peremo kosu sedam dana – prvo što ćemo primetiti je izrazito povećanje količine ulja u njoj. To se objašnjava činjenicom da je koža glave imala više vremena da proizvodi sopstvena prirodna ulja, što nije nužno loše, s obzirom da ova ulja i sebum čine kosu zdravijom i sjajnijom.

Kako sve zavisi od samog tipa kose, za one sa kovrdžavom kosom, ove promene mogu poboljšati prirodnu teksturu pomažući prirodnim uljima da ukrote i definišu lokne. S druge strane, dermatolog Stiven Lejn objašnjava da ako pripadate grupi sa masnim skalpom, akumulacija ulja usled nepranja kose može učiniti da izgleda masno i prljavo.

Pored raznih drugih uticaja kao što su stres, intenzivno oblikovanje ili izlaganje visokim temperaturama, često pranje je još jedan krivac za oštećenje i lomljenje kose. Razlog leži u tome što kosu lišava prirodnih ulja i time je sklonija pucanju.

Upotreba proizvoda za oblikovanje kose kao što su gelovi, pene ili lak za kosu ne doprinosi dugotrajnom nepranju kose jer se oni nakupljaju u samom skalpu, što kosu čini teškom i beživotnom. Naravno, postoje i proizvodi specijalno dizajnirani za upotrebu između pranja, a to uključuje različite vrste suvih šampona, sprejova i proizvoda za strukturu.

„Za većinu ljudi – sedam dana bez pranja kose dovodi do neprijatnih nuspojava u vidu perutanja, svraba, iritacije vlasišta, raznih gljivica i bakterija na kosi. Sve to može biti veoma neprijatno i neugledno, praćeno neprijatnim mirisima. i gubitak kose“, upozorava Lejn, a prenosi Espreso.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana