Šta raditi kad padne pritisak po vrućini: Voda sa ovim voćem će ga brzo regulisati

GS
Foto: Ilustracija

Kada imate nizak pritisak, vrućina ga dodatno spušta, pa se javljaju umor, nesvestica, poremećaj sna, vrtoglavica, lupanje srca i pojačano znojenje. Nizak krvni pritisak se naziva hipotenzija, a to je stanje u kome su vrijednosti krvnog pritiska ispod propisanih normi.

Nizak krvni pritisak može nastati iz različitih razloga, a velika vrućina dodatno utiče na njegovo snižavanje. 

Evo kako da ga podignete:

Pijte mineralnu vodu

Dehidracija je jedan od najčešćih uzroka niskog krvnog pritiska. Osobe koje imaju tegobe zbog niskog pritiska, treba da ograniče unos obične vode u organizam i da daju prednost mineralnim vodama, najbolje onima sa više natrijuma. Treba piti i prirodno cijeđene sokove. To će spriječiti malaksalost i nesvjesticu.

Kokosova voda

Kokosova voda je prirodno bogata kalijumom i magnezijumom, koji su neophodni za regulisanje krvnog pritiska. Redovan unos kokosove vode može pomoći u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu, a time održavaju i krvni pritisak.

Jedite slano

Pojačajte količinu soli u jelima kada osjetite umor i malaksalost. Umjerena konzumacija soli može pomoći u povećanju krvnog pritiska, ali je važno pratiti unos i ne pretjerivati.

Manje pijte kafu

Kafa je diuretik i u prvom trenutku podiže pritisak, ali ga kasnije obara i zato je ne treba piti previše. To naročito važi za kafe s više kofeina, kao što su instant kafa i espreso. Jedna šoljica kafe može biti dovoljna za trenutno povećanje pritiska. Ili popijte zeleni ili crni čaj koji sadrži manju količinu kofeina.

Više se krećite

Ako dugo stojite ili sjedite, krv se sporije vraća prema srcu. To stanje dovodi do pada krvnog pritiska, koji ne samo da pogoršava osjećaj umora, već može da dovede i do nesvjestice, prenosi Najžena.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana