Šta prouzrokuje ćelavost?

Novi svet
Foto: Pixabay

Ova osjetljiva tema muči oba pola podjednako. Šta je uzrok ćelavosti, da li je to stečeno ili mora biti nasljedno? Da li je ćelavost mana koju vidimo i mi i drugi? Ovo je i dalje aktuelna tema o kojoj se uvijek može reći nešto.

Kosa je jedan od prvih “detalja” koje primjetimo kod ljudi, ona je odraz vašeg stila i pažnje posvećene sebi. Njenim gubitkom može se narušiti naše samopouzdanje i naš pogled na okolinu postaje efekat reflektora, tj. osjećaj da je naša “mana“ istaknuta, kao na sceni pod reflektorom i da se posebna pažnja prepisuje upravo njoj.

Najčešći razlog gubitka kose jeste nasljedni, to se manifestuje i kod muškaraca i kod žena, ali muškarci su podložniji ovom vidu ćelavosti (gubitka kose). Takođe, problem gubitka kose kod njih može izazvati i uticaj muških polnih hormona. Većina žena najčešće se sa problemom opadanja kose susreće tokom starenja ili menopauze, no postoji još mnogo uzroka opadanja sa svojim potencijalnim simptomima. Najčešći uzroci uključuju štitnu žlijezdu; policistični jajnici su takođe jedni od krivaca opadanja kose. Sve u svemu sama neuravnoteženost hormona, ali i bilo koji stres mogu biti prvi uzrok opadanja kose.  

 

Težak fizički pretrpljen stres, kao porođaj, pretrpljene operacije ili borba sa ozbiljnom bolešću, prisiljava folikulu dlake da uđe u fazu odmora, a nakon nekoliko mjeseci kosa počinje da opada. Pored hormona koji su izgubili balans, naša kosa može početi da opada zbog rigoroznih dijeta, nepravilne ishrane, te nedostatka vitamina u njoj. No, ne smemo zanemariti naš način tretiranja kose… često uvijanje, preveliko izlaganje toploti, pretjerivanje sa farbanjem bez adekvatne njege. Nije loše napomenuti da i sama njega, tačnije prevelika doza preparata, šampona, maski za kosu… može dovesti do njenog oštećenja, pa i do samog slabljenja dlake i opadanja. 

 

Šta može da se preduzme povodom toga? 

Postoje mnogi mitovi o tome kako naterati kosu da raste i rešiti problem ćelavosti… Međutim, oni nisu pravo rješenje i jedino što može pomoći kod ovog problema jeste odlazak kod dermatologa, odgovarajuća njega i tretmani koji mogu rešiti ovaj naš problem, koji mnogi ljudi smatraju nedostatkom. 

 

Ali, da li je ćelavost zaista nedostatak?

Ćelavost je nedostatak samo onda kada mi zavisimo od pogleda drugih, ili od trenutnih modnih trendova. Istovremeno, ne treba zaboraviti da ćelavost može biti posmatrana i kao trofej: pobjeda nad opakom bolešću, bunt, oznaka muževnosti… Što znači da ćelavost na nas utiče najviše onda kada smo mi sami nesigurni u sebe. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana