Šta je metabolička konfuzija i zašto je efikasnija od dijeta?

GS
Šta je metabolička konfuzija i zašto je efikasnija od dijeta?

Metabolička konfuzija se takođe naziva "promjena kalorija" ili "ciklus kalorija"...

Pretpostavka koja stoji iza dijeta sa metaboličkom konfuzijom svodi se na ciklus kalorija, pri čemu se naizmenično kombinuju dani sa visokim sadržajem kalorija sa danima sa malo kalorija. Smatra se da ovo utiče na metaboličku funkciju (povećava i zbunjuje metabolizam) zbog nedosljednosti kalorija koje se konzumiraju svakog dana.

Uz premještanje kalorija, ovaj stil ishrane predlaže redovno vježbanje; međutim, ne postoje stroge smjernice. Istraživanje objavljeno u Međunarodnom časopisu za preventivnu medicinu ukazuje da bi dijeta koja menja kalorije mogla dovesti do gubitka težine i masti.

Četiri nedjelje nakon što su slijedili ovaj dijetetski režim, učesnici studije su doživeli značajan gubitak težine. Osjećaj sitosti se takođe povećava, a glad se smanjuje. Učesnici su nastavili da vide rezultate tokom jednomjesečnog perioda praćenja.

Tokom procesa metaboličke konfuzije, kalorijski deficit se uspostavlja dok prelazite između dana sa niskim i visokim kalorijama i obavljate redovne vježbe. Istraživanja pokazuju da niskokalorična dijeta uključuje unos od 1.000 do 1.500 kalorija dnevno, sa deficitom od 500 do 750 kalorija dnevno što rezultira gubitkom težine.

Međutim, ovaj stil ishrane je dobio različite kritike zbog svoje restriktivne prirode, što njegovu održivost čini upitnom. Metabolička konfuzija vjerovatno nije održiva jer je prilično restriktivna, baš kao i mnoge druge modne dijete.

Međutim, preporučuje se obrazac ishrane koji promoviše ravnotežu, raznolikost i umerenost, koji ne samo da pomaže u ispunjavanju potreba za nutrijentima u potpunosti, već promoviše zdravo upravljanje težinom i održivost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana