Sport nije garancija za dug i zdrav život: Zašto su sportisti podložni infarktu?

GS
Foto: Ilustracija

Nakon što se srušio na sred terena za vrijeme utakmice, dvadesetsedmogodišnji urugvajski fudbaler Huan Iskerdo preminuo je u bolnici.

Uzrok smrti je srčana aritmija koja je onemogućila dotok kiseonika do mozga.

O pitanju zbog čega sportisti sve češće stradaju i može li prekomerni napor da ugrozi i zdravlje osoba koje se sportom ne bave profesionalno, već rekreativno govori kardiolog Miljko Ristić koji na samom početku ističe da sportisti prema statistikama ne žive dugo kao i da sport nije garancija za dug i zdrav život.

"Sportisti žive nešto duže nego druge profesije, a kad pogledamo statistiku, mnogi su i operisani zbog koronarne bolesti. Oni dosta treniraju ali i najčešće unose dosta masnih materija, što je jedan od razloga zbog kojeg dolazi do srčane slabosti i infarkta miokarda. Prevencija bi trebalo da budu sportski pregledi koji se u najčešćem broju slučajeva ne rade onako kako je to preporučila Fudbalska asocijacija Evrope i sveta", govori dr Ristić koji je dugo bio predsjednik medicinske komisije u fudbalu.

"Išao sam na razne kurseve koje organizuje UEFA i FIFA, i tu tačno postoje neki parametri kojim se lako utvrde određene bolesti ako ih ima, na osnovu ultrazvuka srca, laboratorijskih i drugih analiza. Neko ko dugo ima povišen holesterol je nažalost idealan kandidat da dođe do infarkta", priča dr Ristić u emisiji Jutro televizije Prva i dodaje da je pregled holterom glavni u prevenciji kako bi se spriječila iznenadna smrt od bolesti srca, na primjer kod sportista na terenu, ali i svih drugih pacijenata.

"Zbog svakodevnih napora koji imaju godinama, srčani mišić kod sportista se uvećava, udebljava. I važno je da glavno nervno vlakno za aritmije ne bi smelo da bude deblje od 13mm. Aritmije su takođe vrlo česte, ali ima i onih koje nisu ugrožavajuće", priča dr Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana