Šest koraka do boljeg sna

GS
Šest koraka do boljeg sna

Mnogi faktori mogu da ometaju dobar san — od stresa na poslu i porodičnih obaveza do bolesti. Nije ni čudo što nam zbog svakodnevnih briga kvalitetan san ponekad izmiče.

Ali, možda ne možete da kontrolišete faktore koji ometaju vaš san, ali možda možete da usvojite navike koje podstiču bolji san.

1. Držite se rasporeda spavanja

Odvojite ne više od osam sati za spavanje. Preporučena količina sna za zdravu odraslu osobu je najmanje sedam sati. Većini ljudi nije potrebno više od osam sati u krevetu da bi se dobro odmorili.

Idite u krevet i ustajte u isto vrijeme svakog dana, uključujući i vikende. Dosljednost jača ciklus spavanja i buđenja u vašem tijelu.

Ako ne zaspite u roku od 20 minuta od odlaska u krevet, napustite spavaću sobu i uradite nešto opuštajuće. Čitajte ili slušajte umirujuću muziku. Vratite se u krevet kada ste umorni. Ponovite po potrebi, ali nastavite da održavate raspored spavanja i vrijeme buđenja.

2. Obratite pažnju šta jedete i pijete

Ne idite u krevet gladni ili prepunjeni. Posebno izbjegavajte teške ili obilne obroke u roku od nekoliko sati prije spavanja. Nelagodnost bi mogla da vas drži budnima.

Takođe oprez sa nikotinom, kofeinom i alkoholom. Potrebni su sati da nestanu stimulativni efekti nikotina i kofeina i mogu da ometu vaš san. I iako bi vam alkohol u početku mogao izazvati pospanost, može da poremetiti san kasnije tokom noći.

3. Obezbijedite mirno okruženje

Neka vaša soba bude hladna, tamna i tiha. Izlaganje svjetlosti uveče može da oteža padanje u san. Izbjegavajte dugotrajnu upotrebu ekrana koji emituju svjetlost neposredno prije spavanja. Razmislite o korišćenju sjenki za zamračenje prostorije, čepića za uši, ventilatora ili drugih uređaja da biste stvorili okruženje koje odgovara vašim potrebama.

Obavljanje umirujućih aktivnosti prije spavanja, kao što je kupanje ili korišćenje tehnika opuštanja, može da doprinese boljem spavanju.

4. Ograničite dnevne dremke

Duge dnevne dremke mogu da poremete noćni san. Ograničite dremke na najviše jedan sat i izbjegavajte dremke kasno tokom dana.

Međutim, ako radite noću, možda ćete morati da odspavate kasno u toku dana prije posla da biste nadoknadili spavanje.

5. Uključite fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu

Redovna fizička aktivnost može da poboljša san. Međutim, izbjegavajte da budete aktivni prije spavanja.

Provođenje vremena napolju svaki dan takođe može biti od pomoći.

6. Ne brinite prije spavanja

Pokušajte da riješite svoje brige prije spavanja. Zabilježite šta vam je na umu i onda to odložite za sutra.

Upravljanje stresom može da bude od velike pomoći. Počnite sa osnovama, kao što su organizovanje, postavljanje prioriteta i delegiranje zadataka. Meditacija takođe može ublažiti anksioznost, prenosi Ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana