Savjeti Lidije Ljubičić za vitku liniju (drugio dio): Kardio i trening u teretani pun pogodak

Glas Srpske
Savjeti Lidije Ljubičić za vitku liniju (drugio dio): Kardio i trening u teretani pun pogodak

Pored uticaja pravilne ishrane na fizički izgled, nikako ne smijemo izostaviti važnost unosa tečnosti - vode u organizam. Svako bi dnevno trebalo da unese bar osam čaša vode jer kod odraslog čovjeka voda čini od 55 do 60% ukupne mase tijela. Mali gubici vode iz organizma mogu dovesti do raznih nepovratnih poremećaja.

- Mnogi ljudi većinu tečnosti dobijaju iz hrane, pa tako kada su dehidrirani, umjesto žeđi osjećaju glad. Voda je prirodni rastvarač  u organizmu. U procesu topljenja masti i smanjenja tjelesne težine ima veliku ulogu. Pored toga, voda je takođe veoma dobra za nokte, kosu - kaže profesorica fizičkog vaspitanja Lidija Ljubičić.

Ona podsjeća da kod oblikovanja muskulature i smanjenja masnih naslaga podjednaku ulogu imaju i kardio i trening u teretani.

- Mnogi se pitaju šta je to kardio trening. Kardio trening može biti: trčanje na otvorenom, trčanje na traci, vožnja bicikla, preskakanje konopca, plivanje itd, odnosno vježbe koje zahtijevaju visok ritam srca u određenom vremenskom periodu - objašnjava Ljubičićeva.

Bez obzira na to o kojoj vrsti kardio treninga je riječ, vježbanje ne bi trebalo da traje manje od 50 minuta.

- Napravite kardio trening tako da vam bude što manje monotono. Nemojte se zadržavati na samo jednoj spravi, već kombinujte između trake, bicikla, stepera i orbitraka. Ako prednost dajete trošenju kalorija u odnosu na kondiciju, veću pažnju posvetite steperu. Treniranjem na steperu u isto vrijeme kombinujete kardio trening sa treningom jačanja nogu, zadnjice i stomaka, što iziskuje povećano trošenje kalorija u kratkom vremenskom periodu - savjetuje Ljubičićeva.

Dodaje da trening koji se izvodi sa tegovima ima veliku ulogu u trošenju kalorija.

- Ako se odlučite da istog dana radite i kardio i trening sa tegovima, kardio radite poslije treninga sa tegovima zbog toga što ćete biti više koncentrisani na pravilno izvođenje vježbi. Istovremeno, ovaj trening će vam pomoći da unaprijed sagorite nešto glikogena iz mišića - ukazuje Ljubičićeva.

Njen savjet je da na treningu u teretani posvetite pažnju cijelom tijelu, a ne samo određenim mišićnim grupama.

- Posebno su važni trbušni mišići jer pored toga što su od velikog estetskog značaja, imaju vrlo bitnu ulogu u očuvanju fizičkog zdravlja. Zajedno sa mišićima donjeg dijela leđa sačinjavaju tzv. “prirodni korset”, koji sprečava nastanak hernije, raznih bolnih sindroma u leđima i drugih povreda. S obzirom na to da su trbušni mišići građeni od tzv. sporih mišićnih vlakana, možete ih vježbati učestalije nego druge mišiće - preporučuje Ljubičićeva.

Kako biste što više podstakli mišiće, radite treninge visokog intenziteta, na spravama ili sa tegovima (radite trbušnjake na svakom treningu minimalno 10 - 15 serija).

- Za početak, koristite manju kilažu i radite veći broj ponavljanja (od 10 do 15), te smanjite pauze između njih kako biste ubrzali sagorijevanje glikogena. Obratite pažnju posebno na pravilnost izvođenja vježbi kako biste minimizirali mogućnost povreda. Takođe, jedan od načina pomoću kojeg možete ubrzati proces zatezanja muskulature jeste uz pomoć tzv. cikličnih treninga - predlaže Ljubičićeva.

Ciklični trening predstavlja kompleksan trenažni proces pri kojem dolazi do aktiviranja više mišićnih grupa u što kraćem vremenskom periodu u toku jednog treninga. Ovaj trening uglavnom se izvodi na spravama, iako može da uključuje i slobodne tegove. Prije i poslije svakog treninga odvojite minimalno pet do deset minuta za zagrijavanje, odnosno istezanje.

Odmor i san

Postizanje željenog napretka, rasta mišića i oblikovanja tijela, zahtijeva ravnotežu između treninga, pravilnog izbora hrane, odmora i sna.

- Ono što je veoma bitno je da imate odgovarajuću motivaciju i da postavite jasne ciljeve, koji će vas stimulisati da idete naprijed i da ojačate volju u ostvarenju zacrtanog cilja. Kada uskladite sve to, imaćete idealno građeno tijelo na duge staze - kaže Lidija Ljubičić.

 

Vezani tekst: Savjeti Lidije Ljubičić za vitku liniju (prvi dio): Više malih obroka za najbolje rezultate

Besplatne savjete o ishrani i treningu čitaoci "Glasa Srpske" mogu dobiti putem mejla: [email protected] ili na telefon "L-FIT STUDIO": 065/332-332

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana