Savjet "jedite manje, krećite se više" zapravo ne pomaže, tvrde stručnjaci

GS
Savjet "jedite manje, krećite se više" zapravo ne pomaže, tvrde stručnjaci

Za milione ljudi koji pripadaju grupi "gojaznih" posjeta ljekaru može biti ispunjena neprijatnim trenucima, ali i savjetima koji često nisu naučno dokazani.

Prema studiji objavljenoj 13. decembra 2022. u časopisu Famili Praktik, istraživači tvrde da u većini slučajeva lekari pacijentima daju savjete o mršavljenju koji su više apstraktni nego što se mogu primeniti, previše nejasni da bi bili korisni i nisu uvijek načno dokazani.

Tim stručnjaka sa Univerziteta Oksford u Engleskoj istražio je 159 audio snimaka konsultacija između ljekara opšte prakse i njihovih pacijenata koji su imali indeks telesne mase u opsegu koji se smatra "gojaznim". Savjeti su bili uobičajeni i površni, uključujući uputstva da pacijent "malo promjeni svoj životni stil". Samo 20 odsto pregleda uključivalo je ljekare koji su davali savjete o tome kako zaista posticći gubitak težine koji su preporučili.

Uobičajeni predlozi uključivali su sledeće apstraktne savjete, koji trenutno nisu podržani od strane aktuelne nauke:

Jedite manje, više se krećete

Idite stepenicama

Pazite šta jedete

Smanjite unos ugljenih hidrata

Koristite aplikaciju za praćenje kalorija da biste pratili svoj unos i potrošnju kalorija

Vežbajte onoliko koliko vam zglobovi dozvoljavaju

Jedite hljeb bez glutena

"Naša analiza pokazuje da lekari generalno ne daju efikasne savete, pa čak i ako pacijenti prate savet, malo je verovatno da će izgubiti težinu", pišu istraživači u časopisu, napominjući da je fraza "manje jesti, više se kretati" netačna.

Pošto je naš trenutni medicinski sistem fokusiran na lečenje bolesti, a ne na prevenciju, vrlo malo vremena tokom nastavnog plana i programa medicinske škole u fokus stavlja ishranu i fizičku aktivnost.

Ovo je još jedan razlog zašto je važno konsultovati stručnjake koji su specijalizovani za ove oblasti, kao što su registrovani nutricionisti i fizioterapeuti. Pored toga, lekari često nemaju dovoljno vremena da zaista upoznaju navike svojih pacijenata i druge spoljne faktore koji mogu uticati na opšte blagostanje.

"Lekarima su potrebne jasne smernice o tome kako da oportunistički razgovaraju sa pacijentima koji žive sa gojaznozću o gubitku težine", rekao je vodeći autor ove studije i kvalitativni istraživač na odjeljenju za primarnu zdravstvenu zaštitu na Univerzitetu u Oksfordu.

Ovo istraživanje može pomoći ljekarima da izbjegavaju stereotipe i da pruže efikasnu pomoć pacijentima koji žele da izgube težinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana