Savjet da ne dižete teško kada vas boli kičma je zapravo mit? Slagali su vas još mnogo toga...

GS
Foto: Ilustracija

Oštar, konstantan i tup bol u leđima - vjerovatno će ga svako od nas doživjeti.

Procjenjuje se da će nas osam od deset imati bolove u leđima, a sjedeći način života sve to pogoršava, nije ništa bolje ni sa stojećim. 

Međutim, postoje mitovi kako ove bolove možete da spriječite.

Mit: Uvijek sjedite uspravno

Loše je sjedenje pognuto, ali će doći do naprezanja leđa i ako dugo sjedite previše ravno. Pravite pauze nekoliko puta dnevno, naslonite se na stolicu sa stopalima na podu i pustite da se leđa lagano savije. Pokušajte da stojite dio dana, možda dok razgovarate telefonom ili čitate.

Mit: Ne dižite teške stvari

Nije važno koliko podižete, već kako to radite. Zato, kada podignete nešto teško, uradite to iz čučnjeva, ispravljenih leđa i podignute glave. Koristite snagu nogu i ruku da podignete teret, a ne uvijajte i savijajte tijelo jer možete povrijediti leđa.

Mit: Odmor je najbolji lijek

Odmaranje može pomoći kod nedavne povrede ili naprezanja koji izazivaju bol u leđima. Ali dan ili dva u krevetu zapravo mogu pogoršati stvari. Radije hodajte i krećete se.

Mit: Bol je uzrokovan povredom

Ne morate biti povrijeđeni da biste imali bol u leđima. Degeneracija diska, bolest, infekcija, pa čak i naslijedna stanja takođe mogu izazvati bol u leđima.

Činjenica: Više težine, više bola

Održavanje dobre forme pomaže u sprečavanju bolova u leđima. Kao što možete zamisliti, dodatna težina će opteretiti vaša leđa. Bol u leđima je najčešći među ljudima koji su van forme, posebno onima koji se vikendom bacaju na mnoge aktivnosti nakon cijele nedelje.

Mit: Mršavost ne garantuje život bez bolova

Svako može dobiti bolove u leđima, čak i mršavi ljudi. Oni koji su suviše mršavi imaju još veće šanse da brže izgube gustinu kostiju, povećavajući rizik od preloma i bolova.

Mit: Vježbanje je loše za bol u leđima

Redovna vežba sprečava bol u leđima. A onima koji su nedavno povrijedili donji dio leđa, ljekar će preporučiti i vježbanje. Obično počinju nježnim pokretima i postepeno povećavaju intenzitet. Kada akutni bol nestane, redovna vježba može pomoći da se spriječi da se ponovo vrati.

Činjenica: Kiropraktika može pomoći

Profesionalne smjernice društva za bolove preporučuju pacijentima i ljekarima da razmotre druge opcije sa dokazanim prednostima za bol u donjem dijelu leđa, uključujući manipulaciju kičme i terapiju masažom.

Činjenica: Akupunktura ublažava bol

Akupunktura, joga, progresivna relaksacija i kognitivna bihejvioralna terapija takođe mogu pomoći u ublažavanju bolova u leđima, prenosi B92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana