Samo jedan ujed krpelja može da izazove veliki broj različitih oboljenja: Evo šta treba raditi ako vas ugrize

GS
Samo jedan ujed krpelja može da izazove veliki broj različitih oboljenja: Evo šta treba raditi ako vas ugrize

Saznajte šta su to krpelji, kako grizu, kako se vade, zašto su opasni i kako se zaštititi od njih

Suprotno ustaljenom mišljenju, krpelji nisu insekti, oni su pauci.

Odrasli krpelji imaju osam nogu, okruglo telo, i prečnika su samo nekoliko milimetara. Kada se krpelji hrane krvlju njihova tela se mogu povećati, a uglavnom se hrane krvlju domaćina ( životinja i ljudi ).

Krv životinja može sadržati bakterije, koje se zatim prenose na krpelje i kasnije se mogu preneti na ljude. Samo jedan ujed krpelja može da izazove veliki broj različitih oboljenja. Oni mogu da prenose druge parazite, nematode, bakterije, viruse…

Krpelji preživljavaju zimu živeći pod zemljom. Čim postane toplije od 8 stepeni Celzijusa, oni ponovo postaju aktivniji i počinju da traže domaćine za hranjenje. Krpelji su obično aktivni od marta do novembra – uglavnom u šumama, livadama, parkovima i vrtovima. Više vole topla i vlažna mesta, a često traže i grmlje i travu ili tačke blizu ivice staza i razno rastinje.

Široko je rasprostranjeno uverenje da krpelji padaju na vas sa drveća, ali to nije istina. Umesto toga, oni se obično vezuju za vas kada ih dodirnete, često dok hodate kroz visoku travu ili grmlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana