Riblje ulje čuva vid

G.S.
Riblje ulje čuva vid

Redovan unos ribljeg ulja ima pozitivne efekte na čulo vida. Najbitniji sastojak su mu omega-3 masne kiseline koje ga čine jako ljekovitim. Riblje ulje rješava problem suvih očiju i sprječava oblik sljepila kod starih ljudi, dijabetičara i prijevremeno rođenih beba.

Omega-3 masne kiseline su esencijalne nezasićene masne kiseline. Esencijalne, jer organizam ne može da ih sintetiše već se moraju unijeti hranom. Nalaze se u masnoj morskoj ribi (losos, tuna, sardine, haringa, skuša, bakalar), u zelenom lisnatom povrću, integralnim žitaricama i orasima. Riba je najbogatija omega-3 masnim kiselinama pa se preporučuje u ishrani. Većina ljudi ne jede dovoljno ribe, pa je neophodno da unos nadoknadi na drugi način, ribljim uljem u obliku granula ili u tečnom stanju.

Redovnom upotrebom ribljeg ulja možemo sačuvati vid. Riblje ulje štiti mrežnjaču tako što sprječava pucanje i krvarenje u zadnjem dijelu oka, koje može da prouzrokuje makularnu degeneraciju koja je najčešći razlog sljepila kod starijih ljudi. Sprječava i oblik sljepila, retinopatiju, koja pogađa dijabetičare i prijevremeno rođene bebe. Pomaže i u zaštiti od sindroma suvih očiju.

Ublažava simptome astme

Kod astme izazvane fizičkim naporom riblje ulje može da smanji simptome. Sprovedeno istraživanje britanskih naučnika sa Univerziteta u Lajčesteru, koje je obuhvatilo odrasle sportske rekreativce, pokazalo je da riblje ulje smanjuje suženje disajnih puteva, što dovodi do izbjegavanja upotrebe neophodnih lijekova.

Rezultati su pokazali da je funkcija njihovih disajnih organa nakon vježbanja poboljšana za 64 odsto, a da je upotreba inhalacionih lijekova smanjena za 31 procenat.

Ovo je izuzetno važno, jer kod čak 80 odsto oboljelih od astme fizički napor izaziva tegobe. Zanimljivo je da slične tegobe osjeća i 10 odsto populacije koja ne boluje od astme, prenose Novosti.

Upotreba ribljeg ulja povoljno utiče na kompletan organizam i poboljšava zdravstveno stanje:

- smanjuje rizik od reumatoidnog artritisa;

- ublažava simptome artritisa;

- deluje antioksidativno;

- podstiče metabolizam kože;

- prirodan je lijek za kardiovaskularne bolesti;

- koristan je dodatak u ishrani djece za bolji razvoj mozga;

- normalizuje nivo seratonina i pomaže u liječenju bipolarnog poremećaja i depresije;

- preporučuje se u ishrani trudnica;

- pomaže pušaćima da ostave cigarete...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana