Reprogramiranjem ćelija do sporijeg starenja

SRNA
Foto: arhiva

BIJELjINA - Djelimično reprogramiranje ćelija daje nadu da bi starenje moglo da bude usporeno, a životni vijek produžen, navode naučnici.

Bolovi u leđima i kostima, povećan rizik od različitih bolesti, samo su neke od posljedica starenja koje naučnici pokušavaju da zaustave kako bi produžili životni vijek. 

Iako su uspješne metode zaustavljanja starenja kod ljudi još daleko, naučnici su uspjeli da to urade kod miševa. "Srećni smo jer ovaj postupak možemo da koristimo tokom cijelog životnog vijeka kako bismo usporili starenje kod životinja. Ova tehnika se pokazala bezbjednom i efikasnom kod miševa", navodi Huan Karlos Izpisua Belmonte, biolog sa kalifornijskog Instituta za biološke studije "Salk".

Belmonte i njegove kolege, u studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Nejčr ejdžing", otkrili su da se tkivo u bubrezima i koži miševa "podmladilo", odnosno da se uticaj gena koji uzrokuju upale, smrt ćelija i stresni odgovor smanjio kod posebno tretiranih životinja. Koža je čak bila u stanju da se obnavlja i da na njoj ostaje manje ožiljaka, što je suprotno od onoga što se događa u starijim godinama.

Osim toga, epigenetski časovnik, mjera koja pokazuje nivo metilacije DNK koji se pripisuje starenju, čini se kao da se kod tih životinja vratio unazad. Iako je tretman djelimičnog reprogramiranja ćelija bio uspješan i bezbjedan na miševima, naučnici kažu da je put do primjene na ljudima još dug, ali je, hipotetički govoreći, moguć.

Naučnici su eksperimentisali sa četiri proteina koji regulišu ekspresiju DNK, proces kojim se informacija gena koristi za sintezu funkcionalnog genskog produkta, što su često proteini.

Riječ je o proteinima poznatim kao "Jamanaka faktor", nazvanim po japanskom naučniku. Ta tehnika poznata je po mogućnosti pretvaranja "odraslih" ćelija u matične ćelije, a naučnici su sada uspjeli da dokažu kako je moguće i reprogramirati ćelije da se vrate u stanje mladosti, a da ne postanu matične ćelije. Ukoliko bi uspjeli da podmlade dovoljno ćelija u tijelu, cio organizam bi mogao da izgleda mlađe, prenosi "Sputnjik".

Postoje i druge inovativne ideje koje se odnose na lijek protiv starenja.

Eksperimenti su pokazali da je kod starijih miševa kojima je ubrizgana krv mlađe jedinke primjetno povećanje proteina odgovornih za popravku oštećenog tkiva, kao i poboljšana funkcija mozga, mišića i jetre.

Nacionalni institut za zdravlje američke Vlade finansira nezavisna istraživanja o takvom tretmanu, za koji se očekuje da će pomoći naučnicima da spriječe starenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana