Redovni, raznovrsni obroci i aktivnost recept za zdrav život

Tanjug
Foto: Ilustracija/Arhiva

BEOGRAD- Redovni i raznovrsni obroci, a posebno doručak, trebalo bi da budu sastavni deo života savremenog čoveka, uz neizostavnu fizičku aktivnost, poručeno je danas sa onlajn panela "Zdravija ishrana kao stil života".

Specijalista za ishranu dr Veroslava Stanković istakla je da mnogi preskaču doručak, što je potpuno pogrešno, dodajući da taj obrok treba da bude između osam i deset sati i da je važno da bude kalorijski i nutritivno vredan, kako bismo bili zasićeni do sledećeg obroka.

Stanković, koja je i predavač u Visokoj zdravstvenoj školi, ukazuje da bi svi trebalo više vremena da posvete zdravlju, uz redovne, raznovrsne obroke, ali i fizičku aktivnost, koja je neophodna.

Kako kaže, mnogi ujutru popiju kafu sa mlijekom, koja ih zasiti, što je potpuno pogrešno, i savjetuje: "Kafu treba piti posle doručka".

Apelovala je na potrošače da uvijek pogledaju na deklaraciji koliko proizvod ima mineralnih materija, vitamina i da znaju da ako na proizvodu piše da sadrži šećere, ne treba biti kritičan i izbegavati te proizvode, već pogledati koje šećere sadrži.

Takođe, ne treba izbjegavati ni proizvode, poput mesa i mliječnih proizvoda i masnoća, jer se pokazalo da su veoma zdrave.

Upozorila je da je jedno istraživanje pokazalo da je svaka šesta djevojčica do petog razreda u Srbiji gojazna.

"Treba da radimo na svim nivoima, da ličnim primjerom pokažemo da njegujemo zdravu ishranu dobrim izborom hrane", poručila je Stanković.

Reprezentativac Srbije u džudou Aleksandar Kukolj naveo je da je potrebno da svi, a ne samo profesionalni sportisti, vode računa o zdravoj ishrani, kao i o fizičkoj aktivnosti, te da se ne smije dozvoliti da nas savremeni način života odvoji od sporta.

Kukolj kaže da o njegovoj ishrani računa vode stručnjaci, a da on sluša svoje tijelo.

"Trudim se da svojim primerom motivišem ljude da se zdravo hrane", rekao je Kukolj.

On je dodao da je još neizvjesno da li će biti održane Olimpijske igre, ali da on redovno trenira i svakodnevno se priprema za njih.

Menadžer korporativnih komunikacija "Delez Srbija" Milica Popović iznijela je podatke iz ankete koju je sprovela ta kompanija, u kojoj je učestvovalo 600 ljudi, a koja je pokazala da su ispitanici svjesni da se treba hraniti zdravo, ali da to ne sprovode u praksi, dok kao razlog navode nedostatak novca, vremena, stres, okruženje.

Na pitanje šta je za njih zdrava ishrana, većina ispitanika je odgovorila da je to ishrana bogata voćem i povrćem, kao i hrana koja ima manji procenat masti, rekla je Popović i dodala da 85 odsto ispitanika povremeno čita deklaraciju na proizvodima i to uglavnom mliječnim.

Prema njenim riječima, ispostavilo se, učesnike ankete najviše interesuje energetska vrijednost, kao i procenat šećera na proizvodima.

Takođe, anketa je pokazala da većina ispitanika najrijeđe preskače glavni obrok - ručak.

"Činjenica je da smo sve deblja nacija i to je znak da svi treba da povedemo više računa o zdravlju", zaključila je Popović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana