Razotkrivanje tajni sijede kose: „Zaglavljene“ pigmentne ćelije krive za sve

Rts
Foto: Ilustracija

Američki naučnici vjeruju da su otkrili zašto tokom starenja kosa postaje sijeda. Ključ je, izgleda, u ćelijama zaduženim za pigmentaciju koje gube sposobnost sazrijevanja.

Zastoj u razvoju utiče na nezrele ćelije koje bi se, inače, razvile u melanocite koji kosi daju boju ili nijansu, kažu naučnici Univerziteta u Njujorku (NYU) koji su proučavali pojavu sedih dlaka kod miševa, a koje imaju identične ćelije odgovorne za nijansu krzna.

Tim američkih stručnjaka navodi da bi rad mogao da pruži osnovu za preokretanje procesa kojim kosa sijedi.

Prema navodima Britanskog udruženja dermatologa, rad na melanocitima takođe može pomoći našem razumevanju i lečenju određenih karcinoma i drugih zdravstvenih stanja.

Kako kosa postaje sijeda

Naše vlasi neprestano rastu i opadaju, to je normalan ciklus koji se dešava tokom života.

Nova kosa raste iz folikula dlake, koji se nalaze u koži, gdje se takođe nalaze melanociti koji proizvode pigmente.

I melanociti stalno propadaju i obnavljaju se. Nove ćelije nastaju od matičnih ćelija i istraživači veruju da su upravo te ćelije „zaglavljene“ u nekoj međufazi kod onih ljudi čija je kosa posedela.
Stručnjaci Medicinskog centra Langon koristili su specijalne skenere i laboratorijske tehnike za proučavanje procesa starenja ćelija.

Kako kosa stari, opada, a zatim iznova raste, sve veći broj matičnih ćelija melanocita usporava svoj rad.

Matične ćelije prestaju da „lutaju“ oko folikula i postaju fiksirane, zbog čega ne uspevaju da dosegnu fazu zrelih melanocita. Bez stvaranja pigmenta, kosa postaje siva, bela ili srebrna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana