Razbijanje mitova o mentalnom zdravlju: Istine koje je potrebno znati

mr sci dr med Aleksandar Pejić
Razbijanje mitova o mentalnom zdravlju: Istine koje je potrebno znati

Mentalno zdravlje je tema koja je često okružena brojnim mitovima i zabludama. Ovi mitovi mogu biti vrlo štetni jer stvaraju stigmu i sprečavaju ljude da potraže pomoć kada im je potrebna.

Razumijevanje prave istine o mentalnom zdravlju može pomoći u razbijanju tih predrasuda i ohrabriti ljude da se brinu o svom emocionalnom blagostanju. U ovom blog postu razmotrićemo neke od najčešćih mitova o mentalnom zdravlju i iznijeti činjenice koje zaista znače.

Mit 1: Osobe sa mentalnim poremećajem imaju nisku inteligenciju

Jedan od najrasprostranjenijih mitova je da mentalne bolesti pogađaju samo ljude s niskom inteligencijom. Činjenica je da mentalne bolesti, baš kao i fizičke, mogu pogoditi bilo koga, bez obzira na nivo inteligencije, socijalni status ili prihode. Mentalno zdravlje nije povezano s intelektualnim sposobnostima, već se radi o složenom skupu faktora koji mogu uticati na svakoga.

Mit 2: Briga o mentalnom zdravlju je potrebna samo ako imate dijagnostikovano stanje

Mnogi ljudi vjeruju da je briga o mentalnom zdravlju rezervisana samo za one s dijagnostikovanim mentalnim poremećajem. Međutim, svako može imati koristi od brige o svom mentalnom zdravlju, baš kao što svako treba brinuti o svom fizičkom zdravlju. Zdrav mentalni život znači usvajanje zdravih navika i tehnika koje podržavaju vaše emocionalno blagostanje. Nije potrebno čekati da problem postane ozbiljan da biste se okrenuli sebi i svom mentalnom zdravlju.

Mit 3: Loše mentalno zdravlje kod tinejdžera nije ozbiljan problem – to su samo promjene raspoloženja

Iako tinejdžeri često prolaze kroz promjene raspoloženja zbog hormonskih promjena, to ne znači da ne mogu patiti od ozbiljnih mentalnih problema. Čak 14% tinejdžera širom svijeta doživljava mentalne probleme, a samoubistvo je četvrti najčešći uzrok smrti među adolescentima starosti od 15 do 19 godina. Ove statistike pokazuju koliko je važno prepoznati i reagovati na znakove mentalnih problema kod mladih.

Mit 4: Ništa ne može spriječiti razvoj mentalnih poremećaja

Jedan od mitova koji može izazvati osećaj bespomoćnosti je vjerovanje da ništa ne može spriječiti razvoj mentalnih poremećaja. Međutim, mnogi faktori mogu zaštititi ljude od razvoja mentalnih poremećaja. Jačanje socijalnih i emocionalnih vještina, traženje podrške na vrijeme, zdravi odnosi u porodici i pozitivan školski i socijalni ambijent mogu pomoći u prevenciji mentalnih problema. Prevencija je moguća, ali zahtijeva svjesnost i proaktivnost.

Mit 5: Mentalna bolest je znak slabosti

Još jedan uobičajeni mit je da mentalne bolesti ukazuju na slabost karaktera ili nedostatak volje. Mentalna bolest nema nikakve veze sa snagom ili slabošću. Potrebno je puno hrabrosti da se suočite s problemima mentalnog zdravlja i potražite pomoć. Kako je poznati glumac Dwayne "The Rock" Johnson jednom rekao: "Snaga nije u tome da nikada ne padnete, već u tome da ustanete svaki put kad padnete." Ova misao savršeno ilustruje važnost hrabrosti u suočavanju s mentalnim izazovima.

Mit 6: Tinejdžeri s dobrim ocjenama i puno prijatelja ne mogu imati mentalne probleme jer nemaju razloga za depresiju

Depresija i anksioznost mogu pogoditi bilo koga, bez obzira na spoljašnji izgled njihovog života. Mladi koji izgledaju uspješno mogu se osjećati pod pritiskom da ostvare visoka očekivanja, ili mogu imati probleme kod kuće koji su nevidljivi drugima. Mentalni problemi su složeni i često se ne mogu objasniti jednostavno. Važno je prepoznati da spoljašnji uspjeh ne znači nužno i unutrašnje blagostanje.

Mit 7: Loše roditeljstvo je uzrok mentalnih problema kod tinejdžera

Iako roditeljski stil može imati uticaja na dijete, mnogi drugi faktori, poput siromaštva, nasilja i stresa, mogu igrati ulogu u razvoju mentalnih problema. Čak i djeca iz ljubavnih, podržavajućih porodica mogu doživjeti mentalne poteškoće. Uz adekvatnu podršku, roditelji mogu pomoći svojoj djeci da prebrode ove izazove, ali je važno ne kriviti roditelje za sve probleme s kojima se njihova djeca suočavaju.

Vrijeme je za razbijanje stigme

Razbijanje mitova o mentalnom zdravlju može pomoći u stvaranju društva koje ohrabruje ljude svih uzrasta da potraže podršku kada im je potrebna. Mentalno zdravlje nije znak slabosti, već važan aspekt našeg blagostanja kojem trebamo posvetiti pažnju. Edukacija, podrška i otvoreni razgovori ključni su za stvaranje kulture u kojoj se mentalno zdravlje vrednuje jednako kao i fizičko zdravlje.

Ako vi ili neko koga poznajete prolazite kroz teškoće, ne zaboravite da niste sami i da postoji pomoć. Hrabro je tražiti podršku – to je prvi korak ka boljem mentalnom zdravlju.

(Autor je specijalista psihijatrije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana