Prirodni antidepresivi: Kako uz pomoć prirode da podignete raspoloženje

GS
Polja lavande
Foto: Ilustracija | Polja lavande

Depresija i anksioznost mogu se ublažiti prirodnim putem - istražite moć prirodnih antidepresiva i otkrijte kako podići svoje raspoloženje na prirodan način.

Napominjemo da bi trebalo da se konsultujete sa ljekarom prije nego što odlučite da konzumirate prirodne antidepresive, piše B92.

Šta su prirodni antidepresivi i koji je njihov značaj

Prirodni antidepresivi su supstance koje se prirodno javljaju u određenim namirnicama i biljkama, a mogu pružiti olakšanje od simptoma depresije. Njihov značaj leži u tome što mogu pružiti alternativu ili dopunu farmaceutskim lijekovima za liječenje depresije, smanjiti rizik od neželjenih efekata i poboljšati opšte zdravlje organizma.

Omega-3 masne kiseline

Neki od poznatih prirodnih antidepresiva uključuju omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi poput lososa i skuše, kao i u lanenom sjemenu i orašastim plodovima. Takođe, folna kiselina, koja se nalazi u lisnatom povrću, voću, pasulju i integralnim žitaricama, može poboljšati raspoloženje. Ostale biljke koje se često koriste kao antidepresivi su kamilica, glog, ginseng i šafran.

Serotonin i dopamin

Ovi prirodni antidepresivi mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije, kao što su tuga, bezvoljnost i anksioznost, podižući nivo serotonina i dopamina u mozgu, neurotransmitera povezanih sa raspoloženjem. Međutim, prije upotrebe prirodnih antidepresiva, uvijek je važno konsultovati se sa stručnjakom kako bi se utvrdilo da li su pogodni za individualne potrebe i bezbjedni za konzumiranje u kombinaciji sa drugim lijekovima.

Zašto je važno koristiti prirodne alternative za podizanje raspoloženja

Korišćenje prirodnih alternativa za podizanje raspoloženja ima izuzetnu važnost zbog nekoliko razloga. Prvo, prirodne alternative pružaju sigurniju i manje invazivnu opciju u odnosu na farmaceutske lijekove.

Fitoterapija

Dok su lijekovi često povezani sa neželjenim efektima i zavisnošću, prirodni pristupi, poput vježbanja, ishrane i fitoterapije, smanjuju rizik od štetnih posljedica.

Takođe, prirodne alternative obuhvataju cjelokupno zdravlje organizma. Fizička aktivnost, na primjer, oslobađa endorfine koji podižu raspoloženje, ali istovremeno poboljšava opšte zdravlje srca, metabolizma i imunološkog sistema. Ishrana bogata hranljivim materijama, poput voća, povrća, integralnih žitarica i omega-3 masnih kiselina, takođe ima pozitivan uticaj na raspoloženje, ali doprinosi i opštem blagostanju organizma.

Psihoterapija, meditacija, aromaterapija

Bitno je istaći da prirodni pristup podrazumijeva holistički pogled na mentalno zdravlje. On uključuje psihoterapiju, meditaciju, aromaterapiju i druge tehnike koje osnažuju um i dušu. Ove tehnike mogu pomoći u suočavanju sa stresom, smanjenju anksioznosti i jačanju emocionalne otpornosti.

Korišćenje prirodnih alternativa za podizanje raspoloženja ne samo da može donijeti olakšanje od simptoma depresije i anksioznosti, već i doprinijeti cjelokupnom zdravlju i blagostanju. Uvijek je važno konsultovati se sa stručnjakom kako biste pronašli najbolje metode i pristupe za svoje individualne potrebe.

Tablete za raspoloženje na biljnoj bazi

Biljke mogu biti korisne kao prirodni antidepresivi, a tablete za raspoloženje na biljnoj bazi pružaju praktičan način za njihovu upotrebu. Ove tablete često sadrže ekstrakte biljaka kao što su gospina trava, kamilica, glog i šafran, koje se tradicionalno koriste za poboljšanje raspoloženja. One mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti, podižući nivo neurotransmitera kao što su serotonin i dopamin. Međutim, prije upotrebe ovih tableta, važno je konsultovati se sa stručnjakom kako bi se utvrdila prava doza i kompatibilnost sa drugim lijekovima.

Vitamini za raspoloženje

Vitamini igraju važnu ulogu u održavanju optimalnog raspoloženja, a neki od njih su poznati kao “vitamini za raspoloženje”. Jedan od njih je vitamin D, koji je povezan sa proizvodnjom serotonina, neurotransmitera koji utiče na raspoloženje. Nedostatak vitamina D može biti povezan sa depresijom i anksioznošću.

Vitamin B

Takođe, vitamin B kompleks, posebno vitamini B6, B9 (folna kiselina) i B12, ima važnu ulogu u regulisanju raspoloženja i podržavanju zdravlja nervnog sistema. Vitamin C, poznat kao “vitamin sreće”, ima antioksidativna svojstva i može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.

Uzimanje adekvatnih količina ovih vitamina putem ishrane ili suplemenata može doprinijeti poboljšanju raspoloženja. Važno je imati na umu da se prije uzimanja suplemenata treba konsultovati sa stručnjakom kako bi se utvrdila prava doza i moguće interakcije sa drugim lijekovima.

Koji se suplementi preporučuju za depresiju i anksioznost

Kada je reč o depresiji i anksioznosti, postoji nekoliko suplemenata koji se često preporučuju kao podrška mentalnom zdravlju. Međutim, važno je imati na umu da svaki pojedinac može imati različite potrebe i reakcije na suplemente, pa je najbolje konsultovati se sa stručnjakom prije nego što započnete bilo koji suplementacioni režim.

Neki od suplemenata koji se često ističu u kontekstu depresije i anksioznosti uključuju:

Omega-3 masne kiseline

Preparati koji sadrže omega-3 masne kiseline, poput ribljeg ulja, mogu imati blagotvoran uticaj na raspoloženje i smanjiti simptome depresije.

Vitamin D

Nedostatak vitamina D povezan je sa povećanim rizikom od depresije, pa se suplementacija može preporučiti, posebno u slučajevima nedovoljnog izlaganja suncu.

Lavanda

Lavandino ulje ili suplementi na bazi lavande mogu imati umirujući efekat i pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti.

Namirnice koje se smatraju prirodnim stabilizatorima raspoloženja

Odabir određenih namirnica može imati pozitivan uticaj na naše raspoloženje, pružajući prirodne stabilizatore raspoloženja.

Crna čokolada

Neke od tih namirnica koje se smatraju korisnim su crna čokolada, bogata antioksidansima i flavonoidima koji podstiču proizvodnju serotonina, hormona sreće. Losos, kao izvor omega-3 masnih kiselina, može smanjiti simptome depresije.

Orasi

Orasi su takođe bogati omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E i antioksidansima, što ih čini dobrom opcijom za poboljšanje raspoloženja. Avokado, osim što je izvor zdravih masti, sadrži vitamine B i folnu kiselinu, koje podržavaju stabilno raspoloženje.

Banane

Banane su bogate triptofanom, aminokiselinom koja pomaže u proizvodnji serotonina. Zeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja sadrži folnu kiselinu, koja je važna za održavanje mentalnog zdravlja.

Jogurt

Jogurt sa probioticima može poboljšati zdravlje crijeva, što može uticati na raspoloženje. Ove namirnice mogu biti deo uravnotežene ishrane koja doprinosi opštem blagostanju, ali je važno konsultovati se sa stručnjakom za ishranu kako biste prilagodili ishranu svojim potrebama.

Fizička aktivnost kao prirodni antidepresiv

Fizička aktivnost je snažan i prirodan način da se poboljša raspoloženje i smanje simptomi depresije. Redovno vežbanje pokazuje se kao efikasan prirodni antidepresiv. Tokom fizičke aktivnosti, telo oslobađa endorfine, hemikalije u mozgu koje deluju kao prirodni analgetici i podižu raspoloženje.

Bilo koja vrsta vježbanja može biti korisna - šetnja, trčanje, biciklizam, plivanje ili čak vježbe kod kuće. Čak i kratka fizička aktivnost može donijeti osjetan efekat na mentalno zdravlje. Redovno vježbanje pomaže u smanjenju stresa, anksioznosti i osećaja umora, dok istovremeno povećava energiju i samopouzdanje.

Fizička aktivnost takođe poboljšava kvalitet sna, što je važno za regulisanje raspoloženja. Dugoročno, redovno vježbanje može smanjiti rizik od depresije i pomoći u održavanju opšteg mentalnog blagostanja.

Presudno je odabrati aktivnosti koje vam prijaju i prilagoditi intenzitet i trajanje vježbanja svojim sposobnostima. Konsultacija sa ljekarom ili stručnjakom za fizičku aktivnost može biti korisna kako biste pronašli najbolji pristup za svoje potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana