Pomoć pri mršavljenju: Započnite jutro s ova tri zdrava ugljikohidrata

G.S.
Foto: Ilustracija

Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu, a posebno trebate obratiti pažnju na ugljikohidrate koje unosite.

Započinjanje dana sa zdravim ugljikohidratima može značajno utjecati i na upravljanje šećerom u krvi i na ciljeve mršavljenja.

Složeni ugljikohidrati, koji se nalaze u hrani kao što su cjelovite žitarice, mahunarke i voće i povrće bogato vlaknima, igraju ključnu ulogu. Ovi ugljikohidrati se probavljaju sporije od jednostavnih šećera, što dovodi do postepenog oslobađanja glukoze u krvotok.

Ovo ravnomjerno oslobađanje pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi, što je ključno za osobe s inzulinskom rezistencijom ili dijabetesom, te podržava cjelokupno metaboličko zdravlje. Štaviše, složeni ugljikohidrati, bogati dijetalnim vlaknima, potiču sitost i smanjuju žudnju za hranom, pomažu u kontroli porcija i potencijalno smanjuju ukupni unos kalorija.

Ovaj uravnoteženi pristup ne samo da podržava održive napore za mršavljenje, već i poboljšava cjelokupno blagostanje pružajući trajnu energiju i promovirajući osjećaj sitosti tokom jutra i poslije, prenosi Kliks.

Bobičasto voće

Iako se bobičasto voće obično ne smatra uobičajenim izvorom ugljikohidrata - ono je najbolji izbor među zdravim ugljikohidratima za osobe s inzulinskom rezistencijom. Prepuno ukusa, raznovrsnosti i nutritivnih prednosti, bobičasto voće je divan dodatak vašoj ishrani.

Nutricionisti naglašavaju da je bobičasto voće „prepuno vlakana i antioksidansa“, što ih čini moćnim saveznikom u promoviranju optimalne kontrole šećera u krvi.

Bilo da se dodaje u zdjelu jogurta, pomiješa u smoothie, posipa zobenim pahuljicama ili jede kao grickalica sa šakom indijskih oraščića, bobičasto voće nudi ukusno i hranljivo rješenje za zadovoljenje vaših želja za slatkim, a istovremeno podržava vaše zdravstvene ciljeve.

Kvinoja

Poznata kao superhrana, ističe se kao fantastična zdrava opcija ugljikohidrata. Ova cjelovita žitarica je uz to dobar izvor vlakana i proteina za optimalnu kontrolu šećera u krvi.

Zaista, osim vlakana, kvinoja je odličan izvor proteina, koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Protein je poznat po svojoj ulozi u promicanju sitosti i očuvanju čiste mišićne mase tokom mršavljenja. Uključivanjem kvinoje u obroke možete poboljšati njihov ukupni unos proteina, što pomaže u održavanju zdravog metabolizma i podržava napore za mršavljenje.

Banane

Ovo su složeni ugljikohidrati i čine mnogo sjajnih stvari za vas, kao što je trenutno uklanjanje natečenog stomaka. Ne samo da voće povećava bakterije koje se bore protiv nadimanja u želucu, već je i dobar izvor kalija, koji može pomoći u smanjenju zadržavanja vode. Banane su bogate glukozom, lako svarljivim šećerom, koji daje brzu energiju, a njihov visok sadržaj kalija pomaže u sprječavanju grčeva u mišićima tokom vježbanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana