Pet tehnika za izbacivanje vode iz uha

GS
Pet tehnika za izbacivanje vode iz uha

Upravo ste završili s plivanjem, ronjenjem ili tuširanjem. Odjednom osjećate onaj poznati osjećaj kao iz djetinjstva – zvukovi su prigušeni, a u uhu se nalazi "balončić" vode.

Vjerovatno najpopularnija tehnika je skakanje na jednoj nozi. Iako izgleda banalno, u većini slučajeva ovo može da bude dovoljno za izbacivanje vode iz uha. Bez obzira na to koji način koristite, važno je imati na umu da ne treba zanemarivati stanje misleći da će "samo proći". Naime, voda u uhu može da izazove iritaciju, upalu, pa čak i bolnu infekciju poznatu kao "plivačko uho".

Stvorite vakuum u uhu

Na uho u kojem se nalazi voda prislonite dlan i lagano pritisnite. Ovaj postupak stvara vakuum koji povlači vodu napolje. Ponovite postupak dok ne postane djelotvoran. Za čišćenje spoljašnjeg dijela uha koristite pamučni štapić i pažljivo uklonite vodu koja je izašla. Preporučuje se i masaža uha u smjeru kazaljke na satu.

Koristite gravitaciju

Okrenite glavu tako da je uho s vodom okrenuto prema gore. Ukapajte nekoliko kapi vode u uho, sačekajte nekoliko sekundi, a zatim brzo okrenite glavu na suprotnu stranu tako da je uho s vodom okrenuto prema dolje. Preporučujemo da legnete na jastuk na kojem ćete prisloniti uho s vodom. Ostanite tako nekoliko minuta i sila gravitacije će izvući vodu napolje.

Žvaćite/zijevajte

Žvaćite ili simulirajte žvakanje kako biste pokrenuli kosti vilice koje se nalaze blizu uha. Zijevanje ima isti efekat: stvara se pritisak u srednjem uhu i sužava se ušni kanal.

Osušite uho

Osušite uho koristeći fen za kosu. Za neke ljude ovo je provjerena metoda. Uključite fen na najslabiji nivo toplog vazduha i postavite ga najmanje 30 centimetara od uha. Kada počnete da osjećate da voda izlazi iz uha, znaćete da je ova metoda za vas efikasna. Ako vam više odgovara hladan vazduh, slobodno ga namjestite. Važno je izbjegavati vruć vazduh.

Valsalva manevar

Ovo je provjerena metoda za izbacivanje vode iz uha. Duboko udahnite i zatvorite usta i nos. Zatim lagano pokušajte da ispustite vazduh iz zatvorenog nosa s ciljem regulisanja pritiska. Blagi praskavi zvuk je znak da ste dobro obavili ovaj manevar i da je Eustahijeva tuba prohodna. Vodite računa da ne duvate previše jako, jer može doći do oštećenja bubne opne.

Šta ne treba raditi

Nikako ne gurajte u uho pamučne štapiće, prst ili neki drugi predmet. To može samo da pogorša situaciju i izazove razvoj bakterija. U još goroj varijanti možete da povrijedite spoljašnje uho ili probušite bubnu opnu.

Kada posjetiti ljekara

Voda u uhu obično nestaje bez liječenja. Međutim, ako i posle tri do četiri dana još uvijek osjećate vodu u uhu ili imate simptome upale, obavezno posjetite ljekara. Ako je uho otečeno ili upaljeno, vjerovatno je došlo do infekcije koja može da postane ozbiljna ako se pravilno ne liječi. Ljekar će vam propisati lijekove za suzbijanje infekcije i ublažavanje bolova, prenosi "Kurir".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana