Pet razloga da svaki dan odete u prirodu

GS
Pet razloga da svaki dan odete u prirodu

Poznato je da je priroda veliki iscelitelj. No, nikada nije naodmet to ponoviti i podsjetiti se na koje sve načine ona utiče na našu dobrobit. Mi smo izdvojili pet, ali vjerujemo da se tu spisak razloga ne završava.

 1. Smanjuje stres

Samo promatranje prirode smanjuje nivo stresa. Istraživanja su pokazala da vreme koje provodimo u prirodi suzbija lučenje hormona stresa. Ako nemate vremena da svaki dan boravite u prirodi, kreirajte takvu atmosferu kod kuće. Istraživanja sprovedena u kancelarijama, bolnicama i školama pokazala su da biljke u prostoriji već utiču na smanjenje stresa.

2. Ublažava bol

Priroda nam pomaže da ublažimo bol. U jednoj studiji naučnici su proučavali pacijente koji su imali operaciju žučne kese. Polovina je tokom oporavka imala pogled na drveće u sobi, a druga polovina nije. Pokazalo se da pacijenti s pogledom na prirodu lakše podnose bol i brže se oporavljaju.

3. Poboljšava raspoloženje

Priroda takođe pozitivno utiče na raspoloženje. U jednom istraživanju, 95% učesnika potvrdilo je da im se raspoloženje poboljšava kada su u prirodi. Od stanja kao što su: teskoba, tuga, razočaranje, osećali su se mirnije i uravnoteženije okruženi zelenilom.

4. Izoštrava koncentraciju

Posmatranje prirode može poboljšati našu koncentraciju. Ljudi sami doživljavaju prirodu kao nešto zanimljivo, pa se lakše usredsređujemo na sve što doživljavamo u prirodi. Fokusirajući se na prirodu, omogućujemo našim mislima da se lakše usmere na svakodnevne zadatke. Čak i kod dece s poremećajem pažnje i hiperaktivnošću, pokazalo se da vreme u prirodi poboljšava koncentraciju.

5. Jača fizičko zdravlje

Naravno, priroda pozitivno utiče i na naše telesno stanje. Kada provodimo vreme u prirodi, snižava nam se krvni pritisak, smiruju otkucaji srca i napetost mišića, a smanjuje se i lučenje hormona stresa. Sve navedeno povoljno deluje na naše organe i čitav organizam.

Ne zaboravite da svaki dan provedete neko vreme u prirodi. Učinićete veliku uslugu svom telu, raspoloženju i opštem blagostanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana