Pet načina da vaša ljubavna veza ponovo bude uzrok vaše sreće i zadovoljstva

mr sci dr med Aleksandar Pejić
Pet načina da vaša ljubavna veza ponovo bude uzrok vaše sreće i zadovoljstva

Seksualno zadovoljstvo je ključni element svake zdrave partnerske veze. Kada se taj aspekt počne narušavati, može doći do ozbiljnih problema u odnosu.

Kroz primjer pacijentkinje koja je zbog nezadovoljstva seksom našla novog partnera, pokušaćemo rasvijetliti ovaj kompleksan problem i ponuditi rješenja.

Prema istraživanjima, oko 40 odsto parova iskazuje nezadovoljstvo svojim seksualnim životom, a više od 30 odsto žena priznaje da su imale vanbračne afere zbog nezadovoljavajućih seksualnih odnosa. Ovi podaci pokazuju koliko je važan ovaj aspekt za opšte zadovoljstvo u vezi.

Ester Perel, poznata terapeutkinja za veze, je izjavila: “Najveća greška koju možete napraviti u vezi je ignorisati svoje potrebe i očekivati da će se stvari same od sebe popraviti.”

Kada seksualni odnosi u vezi postanu nezadovoljavajući, može doći do osjećaja frustracije, otuđenosti i emocionalne distance. Ovo nezadovoljstvo može imati mnoge uzroke: stres, zdravstveni problemi, emocionalne nesigurnosti ili jednostavno nedostatak komunikacije.

Naša pacijenkinja, Ana (ime izmijenjeno radi privatnosti), doživjela je sličnu situaciju. Ana je godinama osjećala da je njen seksualni život postao , po njenim riječima, „mlohav i bez uzbuđenja”. Uprkos pokušajima da razgovara sa svojim partnerom, osjećala se zanemareno i neispunjeno. Nakon što je upoznala novog partnera koji joj je pružio pažnju i strast koju je tražila, odlučila je da napusti svog muža.

Prepoznavanje problema je prvi korak ka njegovom rješavanju. Znakovi nezadovoljstva u seksualnom životu mogu uključivati:

- Smanjen interes za seks

- Osjećaj frustracije ili nezadovoljstva nakon odnosa

- Emocionalna distanca od partnera

- Razmišljanje o seksu s drugim osobama

- Izbjegavanje intimnosti.

Kao psihijatar, preporučujem nekoliko strategija za rješavanje ovog problema:

1.       Otvorena komunikacija: Razgovor o seksualnim potrebama i željama sa partnerom može pomoći u rješavanju problema. Važno je biti iskren i otvoren.

2.       Terapija za parove: Kroz terapiju, parovi mogu naučiti bolje komunicirati i razumjeti jedno drugo, što može poboljšati njihov seksualni život.

3.       Individualna terapija: Rješavanje ličnih nesigurnosti i problema koji mogu uticati na seksualni život.

4.       Eksperimentisanje i novine: Uvođenje novih elemenata u seksualni život može pomoći u vraćanju strasti i uzbuđenja.

5.       Zdrav životni stil: Redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana i upravljanje stresom mogu pozitivno uticati na seksualno zdravlje.

Na kraju, važno je zapamtiti da je svaki odnos jedinstven i da je ključ uspjeha u rješavanju problema prilagoditi pristup individualnim potrebama i dinamici para.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana