Ovo su dijelovi tijela na kojima je ubod stršljena najopasniji

Srna
Foto: Ilustracija

Ujed stršljena predstavlja opasnost za ljude sklone alergijskim reakcijama, najopasniji su ujedi u predjelu glave i vrata, jer može doći do gušenja i takve osobe odmah treba da zatraže ljekarsku pomoć, rečeno je Srni u Službi porodične medicine Doma zdravlja u Banjaluci.

Načelnik Službe Kosana Stanetić rekla je da se prilikom ujeda javlja jak bol, crvenilo, svrab i otok, koji prolazi oko sat vremena nakon ujeda, osim kod alergičnih osoba.

- Ujedi stršljena posebno su opasni kod osoba sklonim alergijskim reakcijama, a kod posebno osjetljivih osoba može se razviti i najteža alergijska reakcija – anafilaktički šok, koja je životno ugrožavajuće stanje - objasnila je Stanetićeva.

Ona je dodala da se pacijenti sa takvim alergijskim reakcijama žale na otežano disanje, mučninu, povraćanje, drhtavicu i povišenu tjelesnu temperaturu, te da je kod ovakvih pacijenata neophodna hitna ljekarska pomoć.

- Prvi korak nakon ujeda stršljena je da se ubodeni dio tijela podigne u odnosu na trup, da bi se na taj način spriječilo širenje otrova. Ukoliko je žaoka ostala u koži, najbolje je odstraniti ravnim nožem, a ne pincetom da bi se izbjeglo istiskanje otrova - kaže Stanetićeva.

Osim farmakološke terapije, Stanetićeva je navela da mnoge osobe primjenjuju i prirodna sredstva za ublažavanje simptoma nastalih nakon ujeda stršljena, najčešće hladne obloge, a esencijalna ulja metvice i lavande koriste protiv bola i svraba.

Stanetićeva je rekla da se u narodnoj medicini, kao sredstva za ublažavanje tegoba, preporučuju i masti od gaveza i nevena, a preventivno se preporučuje korištenje sredstava za zaštitu od ujeda insekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana