Ovih pet namirnica povećavaju šećer u krvi i dovode do debljanja

G.S.
Ovih pet namirnica povećavaju šećer u krvi i dovode do debljanja

Šećer u krvi ili glukoza je glavni izvor energije za tijelo, a održavanje uravnoteženih i stabiliziranih nivoa je od suštinskog značaja za ukupnu dobro stanje tijela.

Kada jedemo, ugljikohidrati se razlažu na glukozu, koja ulazi u krvotok. Iako nije tajna da grickalice pune šećera mogu uzrokovati skokove šećera u krvi, neke svakodnevne namirnice mogu imati isti učinak, prenosi Kliks.

Voćni sok

Voćni sokovi možda zvuči zdravo, ali vjerovali ili ne, mnogi od njih sadrže puno šećera sa jedva ikakvim vlaknima. Voćni sokovi su često koncentrirani izvori prirodnih šećera, poput fruktoze, koji se brzo apsorbiraju u krvotok. Za razliku od cijelog voća, ovim sokovima nedostaju vlakna koja pomažu u usporavanju apsorpcije šećera.

Voćni sokovi s vještačkom aromom s velikim količinama dodanih šećera su najgori za debljanje i šećer u krvi. To obično uključuje stvari poput voćnog punča, limunade, havajske punč, visoki-c i voćnih koktel sokova. Ovi voćni sokovi sadrže vrlo malo voća, ako ih uopšte ima.

Žitarice

Žitarice su popularna namirnica za doručak koja se može naći u gotovo svačijoj ostavi. Ali mnoge komercijalno dostupne žitarice mogu uzrokovati skokove šećera u krvi zbog visokog nivoa rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera.

Čak i one koje se prodaju kao „zdrave“ ili „cjelovite žitarice“ mogu sadržavati značajne količine skrivenog šećera, koji se brzo razlaže u glukozu, što dovodi do brzog povećanja nivoa šećera u krvi.

Pomfrit

Stavke iz menija brze hrane možete povezati s debljanjem, ali oni takođe mogu utjecati na nivo šećera u krvi. Obično se ovi krompiri prže u dubokom ulju u nezdravom ulju, što može povećati njihov sadržaj kalorija i masti, ali glavna briga su rafinisani ugljikohidrati. Oni se brzo razlažu u šećer u krvotoku.

Pomfrit sadrži transmasti koje doprinose upali i otpornosti na inzulin ometajući normalnu funkciju inzulina. Također, transmasti su povezane s povećanjem visceralne masti, koja se skladišti oko unutrašnjih organa.

Konzervisano voće u sirupu

Iako voće može biti odličan izbor za cjelokupno zdravlje, važno je zapamtiti da ono ima svoje prirodne šećere u sebi. Dakle, kada je u pitanju konzervisano voće s dodatkom sirupa, sirup koji se koristi često ima previše šećera kao što je kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze ili obični šećer. Ovi dodani šećeri značajno povećavaju ukupan sadržaj šećera u voću.

Voće u konzervi koje se čuva u sirupu nije samo po sebi ekvivalentno voću. U sirupu je obično mnogo dodatog šećera da bi se sačuvao. se čuvaju u vodi, što može smanjiti dodane šećere bio na voću, prenosi Kliks.

Zaslađeni jogurti

Mnogi zaslađeni jogurti se obično prodaju na način da mislite da su zdravi za vas. Dok jogurti poput običnog grčkog jogurta imaju mnogo prednosti, drugačija je priča sa zaslađenim, prerađenim jogurtima. Zaslađeni jogurti često sadrže velike količine dodatih šećera, koji se brzo apsorbiraju u krvotok. Kao i ostala spomenuta hrana i pića, i ovi jogurti dovode do brzog povećanja nivoa glukoze u krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana