Ove namirnice ne smijete jesti za doručak ukoliko imate visok pritisak

G.S.
Ove namirnice ne smijete jesti za doručak ukoliko imate visok pritisak

Stručnjaci iz Helt Meča izdvojili su četiri popularne opcije za doručak koje bi pojedinci s visokim krvnim pritiskom morali da izbjegavaju.

Visoko krvni pritisak poznat i kao hipertenzija može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako se redovno i pravilno ne drži pod kontrolom.

Postoje određene stvari koje možete raditi kako biste kontrolisali pritisak a osim konzumacije lekova koje su vam propisali lekari i telesne vežbe morate paziti i na to koju hranu jedete.Kako piše britanski Ekspres pretjerana konzumacija soli jedan je od glavnih poznatih uzročnika hipertenzije.

Međutim so nije jedini prehrambeni faktor koji doprinosi visokom krvnom pritisku. Stručnjaci su izdvojili četiri popularne opcije za doručak koje bi pojedinci s visokim krvnim pritiskom morali da izbegavaju.

Žitarice koje se na prvi pogled čine zdravim možda nisu najbolji izbor za početak dana.

Iz Helt Meča tvrde: “Većina pakovanja žitarica može biti obmanjujuća. Tvrde da su zdrave jer sadrže hranjive materije i celokupne žitarice ali to nije cela istina“.

Objašnjavaju da su mnoge takve žitarice “visoko procesirane i sadrže dodani šećer“.

Istraživanja su pokazala da šoljica takvih žitarica ima jednaku koncentraciju šećera kao tri keksa s komadićima čokolade“.

Visoki nivoi šećera ometaju proizvodnju ugljen oksida koji pomaže širenju arterija što može doprineti povećanom krvnom pritisku.

“Šećer doprinosi debljanju što povećava rizik od visokog krvnog pritiska" navode stručnjaci, prenosi Alo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana