Ovaj predmet koji svi imate u kupatilu može biti veoma opasan

GS
Ovaj predmet koji svi imate u kupatilu može biti veoma opasan

Svi znamo opasnosti buđi koja se skriva u kupatilu. Ali, ono što vjerovatno niste znali je to da u kupaonici postoji još nešto što bi moglo otrovati vas i vašu porodicu,

Prema stručnjacima iz PlumbNationa, štetan element u kupaonici je zavjesa za tuširanje – ako je izrađena od PVC-a, piše The Sun.

To je zato što je većina zavjesa za tuširanje izrađena od PVC-a (polivinil klorida), vrste plastike koja sadrži razne dodatke za poboljšanje fleksibilnosti i izdržljivosti. Međutim, kada su PVC zavjese za tuširanje izložene toplini i vlazi – kao na primjer kada se tuširate – mogu otpustiti hlapljive organske spojeve (HOS) i druge štetne hemikalije u vazduh.

Takvi HOS-ovi uključuju ftalate, organokositrene i dioksine – čija produžena izloženost može dovesti do zdravstvenih problema kao što su iritacija kože, respiratorni problemi, pa čak i hormonska neravnoteža. Postoji čak i kancerogeni rizik – dugotrajna izloženost dioksinima povezana je s povećanim rizikom od raka, prenosi Večernji list.

Osim učinaka koje PVC zavjese za tuširanje mogu imati na vaše zdravlje, one takođe imaju ogroman uticaj na životnu sredinu.

-Proizvodnja i odlaganje PVC-a pridonosi zagađenju životne sredine okoliša - rekli su stručnjaci iz PlumbNationa. Tokom proizvodnje štetne hemikalije ispuštaju se u vazduh i vodu, a nepravilnim zbrinjavanjem može doći do ispiranja tih tvari u tlo i podzemne vode.

Dakle, umjesto PVC zavjese za tuš, zašto ne biste odabrali onu izrađenu od materijala kao što su poliester, pamuk ili konoplja? A ako ne možete nabaviti ništa osim PVC-a, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste ublažili rizike povezane sa zavjesama za tuširanje.

Provjerite da li je vaša kupatilo dobro provjetenoi redovno čistite zavjesu za tuš kako biste spriječili pojavu buđi. Također biste trebali razmisliti o redovnoj zamjeni zavjese za tuš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana