Ova namirnica smanjuje rizik od dijabetesa

GS
Ova namirnica smanjuje rizik od dijabetesa

Ako imate dijabetes, važno je da se pridržavate savjeta ljekara, a to između ostalog podrazumijeva da vodite računa o ishrani. Svakako, postoje i određene namirnice koje mogu da pomognu u smanjenju rizika.

Kako su naučnici otkrili, konzumacija grčkog jogurta može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa za 28 odsto. Studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, otkrila je da je dovoljno konzumiranje 40 grama grčkog jogurta dnevno.

Grčki jogurt bez ikakvih aditiva, dakle bez šećera, zaslađivača, skroba, sirupa, ima dosta kalcijuma i proteina i bogat je cinkom, jodom i vitaminima B2, B12, D.

Studija je obuhvatila 3.502 odrasle osobe čije su navike u ishrani analizirane tokom 11 godina. Naučnici su zaključili da fermentisani mliječni proizvodi, kao što su jogurt i svježeg sira, imaju nisku energetsku gustinu i da su takođe izvor vitamina K2, koji je ranije bio povezan sa nižim stopama insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.

S druge strane, mliječni proizvodi sa visokim sadržajem masti bili su povezani sa povećanjem rizika od dijabetesa tipa 2 od devet odsto, a potrošnja fermentisanih mliječnih proizvoda sa niskim sadržajem masti bila je povezana sa 24 odsto smanjenim rizikom od dijabetesa, prenosi "Kurir".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana