Otkrivena super namirnica protiv visokog pritiska

GS
Foto: Ilustracija

Doktor Majkl Mosli, gostujući na britanskom Kanalu 4, otkrio je kako cvekla, jedna super namirnica, može pozitivno uticati na povišen krvni pritisak i upalne procese u organizmu.

Cvekla, koja je prepuna nitrata, pretvara se u azotnu kiselinu u našem tijelu. Doktor ističe da ovo poboljšava protok krvi kroz tijelo, što može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara. Dr. Mosli objašnjava da bakterije u pljuvački pretvaraju nitrate iz cvekle u azotni oksid, što doprinosi proširenju krvnih sudova i povećanju protoka krvi do ekstremiteta. Antički Grci i Rimljani su takođe vjerovali u zdravstvene benefite cvekle.

Doktor dodatno naglašava da redovno konzumiranje soka od cvekle može imati značajan uticaj na krvni pritisak. Studije su pokazale da je nekoliko nedjelja konzumiranja cvekle dovelo do smanjenja prosječnog krvnog pritiska. Održavanjem ove navike može se povoljno uticati na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara, prema rezultatima većih istraživanja.

Osim toga, cvekla može pozitivno uticati na moždane funkcije. Studije su pokazale da kombinacija soka od cvekle i vježbanja može povećati povezanost delova mozga koji kontrolišu pokrete. Dr. Mosli zaključuje da redovno konzumiranje soka od cvekle može pomoći očuvanju mladosti mozga, prenosi 24sedam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana