Oprez: Ovo voće može uticati na neke lijekove

GS
Oprez: Ovo voće može uticati na neke lijekove

Osvježavajuća kriška grejpfruta ili čaša soka od grejpfruta mogu imati brojne dobrobiti jer je u pitanju voće koje bogato vitaminima A i C i korisnim mineralima poput kalijuma.

No, takođe treba znati da ovo popularno vože može uticati na d‌jelovanje određenih lijekova, piše IFL Science, navodeći da se radi o lijekovima koji se koriste za liječenje visokog holesterola, tjeskobe i depresije, srčanih problema i odbacivanja presađenog organa.

Kako na ove lijekove utječe konzumacija grejpfruta? Na dva načina.

Prevelika količina lijeka

Naime, kod određenih lijekova konzumacija grejpfruta može rezultirati abnormalno visokim nivoima lijeka u krvotoku. Učinak konzumacije grejpfruta može varirati među pojedincima, ali u nekim slučajevima, nivo lijeka koja završi u krvotoku može imati ozbiljne nuspojave.

Na primjer, u jednoj studiji slučaja, pacijent koji je bio na transplataciji jetre i uzimao je lijek takrolimus kako bi smanjio rizik od odbacivanja organa, završio je u bolnici s akutnom disfunkcijom bubrega.

Utvrdilo se da je pojeo 1,5 kilograma marmelade tokom sedam dana, a ispostavilo se da polovinu sastava marmelade činio grejpfrut.

Kao rezultat toga, pacijent je imao 326 do 592 posto veću koncentraciju lijeka u krvotoku nego što je trebala biti, što je dovelo do učinaka uočenih u bubrezima.

Premala količina lijeka

S druge strane, kod pojedinaca ovo voće može rezultirati premalom količinom lijeka u tijelu. Jedan od najčešćih lijekova na koji grejpfrut može ovako uticati jest feksofenadin, vrsta antihistaminika koji se koristi za liječenje peludne groznice i koprivnjače.

Posljedica toga je da lijekovi poput feksofenadina mogu na kraju biti manje d‌jelotvorni nego što bi trebali biti.

U konačnici, ako niste sigurni hoće li grejpfrut uticati na vaš lijek, provjerite što piše u uputama o lijeku ili se obratite svom ljekaru ili farmaceutu, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana