Omiljeno zimsko piće veliki saveznik u zdravlju, samo ne pretjerujte

B92
Foto: Pixabay

Kuvano vino tradicionalno se pije tokom praznične sezone, ali može nas i ugrejati tokom ovih snježnih dana

 

Kuvano vino je jedan od omiljenih zimskih napitaka. Ukusan izbor za praznične dane, nešto uz šta možete da se zagrejete na skijanju... Ili jednostavno, opuštajući se pijuckate sa prijateljima. I to nije sve – ako se konzumira u umerenim količinama (jedna do dve čaše, ali ne svakodnevno), ne škodi zdravlju. Ima čak i određene koristi.

Kako se služi kuvano vino

Obično se servira toplo i pravi od crvenih vina. Prilog mogu da budu citrusi (pomorandže i limun), i razni začini. Neki od predloga su karanfilić, cimet, aleva paprika, muškatni oraščić, đumbir, biber ili kardamom. U nekim zemljama, kuvano vino spada u dio božićne tradicije, od II vijeka nove ere. Smatra se da ovaj običaj ima rimsko porijeklo.

Manji rizik od kardiovaskularnih bolesti ako pijete kuvano vino

Neke studije kažu da crveno vino može da pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, prvenstveno srčanog i moždanog udara. Crveno vino je izvor antioksidanata, a smatra se da njegova umerena konzumacija može da pomogne u povećanju nivoa ‘dobrog’ (HDL) i spuštanju nivoa ‘lošeg’ (LDL) holesterola. Prvenstveno, efekat je u sprečavanju začepljenja arterija. Muškatni oraščić, čest dodatak kuvanom vinu, ima slične osobine. Istraživači su došli do podataka da jača srce i takođe smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana