Omiljeni dio meze povećava rizik od dijabetesa

Srna
Omiljeni dio meze povećava rizik od dijabetesa

LONDON - Svakodnevno jedenje samo dva lista šunke, odnosno 50 grama ove vrste mesa, može da za 15 odsto poveća rizik od razvoja dijabetesa dva u narednoj deceniji, pokazalo je veliko istraživanje.

Podaci od gotovo dva miliona ljudi, koje je analizirao tim sa Univerziteta Kembridž u Velikoj Britaniji, takođe su pokazali da je konzumiranje 100 grama neprerađenog crvenog mesa povezano sa 10 odsto većim rizikom od razvoja ovog stanja.

Istraživači su rekli da nalazi, objavljeni u časopisu "Lanset, dijabetes i endokrinologija" podržavaju preporuke da se smanji konzumiranje mesa.

Jedan od autora profesor Nita Foruhi rekla je da istraživanje pruža do sada najsveobuhvatniji dokaz o vezi između konzumiranja prerađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa sa povećanim rizikom od dijabetesa dva.

Stručnjaci kažu da je veza između jedenja piletine, ćuretine i pačetine sa dijabetesom dva i dalje neizvjesna i da su potrebna dalja istraživanja, prenijela je agencija DPA.

Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije savjetuje onima koji dnevno jedu više od 90 grama crvenog mesa poput govedine, jagnjetine, svinjetine, teletine, divljači i kozjeg mesa, ili prerađenog mesa kao što su kobasice, slanina, šunka, salama i juneće meso - da tu količinu smanje na 70 grama ili da bude još manja.

Istraživači su analizirali podatke iz 31 studije koje su obuhvatile 1,97 miliona ljudi iz 20 zemalja.

Projekat je finansirala EU da bi se bolje shvatili dijabetes i gojaznost među različitim populacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana