Odobrena prva vakcina protiv majmunskih boginja

GS
Foto: X.com

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je danas da je odobrila prvu vakcina protiv majmunskih boginja koje je proizveo bavarski Nordic.

"Prva pretkvalifikacija vakcine protiv majmunskih boginja važan je korak u našoj borbi protiv te bolesti i u kontekstu aktuelnog izbijanja bolesti u Africi i ubuduće", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor SZO, a prenosi Index.

Inače, majmunske boginje su virusna bolest uzrokovana virusom koji je sličan virusu velikih boginja, ali se ne širi među ljudima tako efikasno te je manja jsmrtnost nego što je to slučaj kod velikih boginja.

SZO je prošli mjesec po drugi put u dvije godine zbog majmunskih boginja proglasio svjetsku javnozdravstvenu krizu nakon što se bolest iz Konga proširila na susjedne zemlje.

Proglašavanje "javnozdravstvene krize od međunarodne važnosti", je najviši nivo uzbune SZO, i može ubrzati istraživanje, finansiranje te javnozdravstvene mjere i međunarodnu saradnju radi suzbijanja bolesti.

Bolest u Kongu se počela širiti u obliku endemskog soja poznatog kao "clade I", a kako prenose mediji, izgleda da se nova varijanta "clade Ib" lakše širi bliskim dodirom, uključujući seksualni kontakt. Bolest se proširila iz Konga u susjedne zemlje, uključujući Burundi, Keniju, Ruandu i Ugandu, što je podstaklo reakciju SZO.

Tako je u Africi  od početka ove godine zabilježeno više od 17.000 slučajeva za koje se sumnja da su zaraze majmunskim boginjama te 517 smrtnih slučejva, što je povećanje od 160 posto u poređenju s istim periodom prošle godine, objavili su afrički Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Inače, zarazu je prijavilo 13 zemalja.

Druga varijanta virusa, "clade IIb", proširila se svijetom 2022., uglavnom seksualnim kontaktom između muškaraca, zbog čega je SZO tada proglasio javnozdravstvenu krizu koja je trajala 10 mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana