Novi simptom omikrona kod djece - kašalj kao lavež

Srna
Novi simptom omikrona kod djece - kašalj kao lavež

NEŠVIL - Američki naučnici su identifikovali novi simptom omikron soja virusa korona kod djece mlađe od pet godina, uključujući jak kašalj, koji podsjeća na lavež i može zvučati zastrašujuće za roditelje.

Badi Krič, pedijatar u oblasti zaraznih bolesti na Medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu, kaže da neki pacijenti sa Kovidom 19 u najmlađoj starosnoj grupi razvijaju kašalj “nalik angini ili upali grla” koji se može prepoznati po zvuku sličnom “lavežu”.

To se dešava, rekao je Krič za En-Bi-Si, budući da su “disajni putevi male djece toliko uski da je potrebna mnogo manja upala da bi se začepili”.

Najbolji način da se zaštite najmlađa djeca, koja još ne ispunjavaju uslove za vakcinaciju, jeste da budu okružena vakcinisanim ljudima, rekao je on.

Upala grla ili infekcija glasnih žica, dušnika i bronhija dobro je poznata i obično lako izlječiva bolest, pa ljekari poručuju roditeljima da ne paniče.

Iako je ovaj kašalj poput laveža “strašan za slušanje” ne mora da znači da postoje problemi sa plućima, rekla je ljekar Ejmi Edvards, stručnjak za dječije zarazne bolesti na Univerzitetskoj bolnici u Klivlendu.

“Glavna terapija je održavanje gornjih disajnih puteva otvorenim i čistim dok se upala ne smiri”, rekla je ona.

Upala grla može biti uzrokovana brojnim virusima i obično pogađa malu djecu uzrasta od šest mjeseci do tri godine, a većina slučajeva se javlja kod jednogodišnjaka. Većina ovih slučajeva je blaga i može se liječiti kod kuće, a simptomi se obično poboljšavaju u roku od 48 časova.

Od početka pandemije, gotovo 7,9 miliona američke djece oboljelo je od kovida 19, prema podacima Američke akademije za pedijatriju. Infekcija virusom korona kod djece je generalno blaža nego kod odraslih, navodi “Raša tudej”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana