”Novavaks” za alergične na ”Fajzer” i ”Modernu”

tanjug
Foto: gs

BRISEL- EU je naručila 200 miliona doza "Novavaks" vakcine, koju bi trebalo da dobiju prvenstveno osobe alergične na ”Fajzer” i ”Modernu”, navode u Briselu.

Belgijske zdravstvene vlasti, koje su učestvovale u nabavci ove vakcine za svoje građene, navode da se odobrenje Evropske agencije za lijekove za korišćenje američkog ”Novavaksa” očekuje do kraja godine.

Dodaje se da je u pitanju proteinska vakcina koja djeluje na drugačiji način od vakcine ”Fajzera” i ”Moderne” i da se očekuje da "mali broj onih koji su imali alergijske reakcije na mRNA vakcine, neće loše reagovati na ''Novavaks'' kao moguću buster dozu".

U Belgiji, u kojoj je vakciniano 86 procenata odrasle populacije, odnosno oko 8,5 miliona ljudi, navode da se alergijska reakcija na mRNA vakcine pokazala kod manje od 1.000 ljudi.

Klinička ispitivanja pokazuju da je efikasnost ”Novavaks” u zaštiti od infekcije Kovid-19 oko 90 procenata nedjelju dana nakon druge doze, ali i da je efikasnost nešto niža, do 60 procenata, kada je riječ o beta soju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana