Nova istraživanja dodatno potvrđuju potencijal smanjene štetnosti* Vela za pušače

Promocija
Nova istraživanja dodatno potvrđuju potencijal smanjene štetnosti* Vela za pušače

Tri nove naučne studije o Velu, BAT-ovom nikotinskom proizvodu za oralnu upotrebu, dodatno su utvrdile potencijal smanjenog rizika* tog proizvoda, a pokazale su i da različiti ukusi i raspon jačina nikotina ne utiču na vitalnost ćelija u organizmu kod korisnika Vela u odnosu na kontrolnu grupu.

  • Nova višegodišnja studija potvrđuje potencijal smanjene štetnosti proizvoda Velo kada se koristi kao potpuna zamjena za cigarete
  • Studija takođe pokazuje da raspon izbora količine nikotina i ukusa ne utiče na vitalnost ćelija pri korišćenju Velo proizvoda u odnosu na kontrolnu grupu
  • Ovi naučni dokazi dodatno jačaju BAT-ovu sposobnost stvaranja Boljeg sutra (A Better Tomorrow ™), gradeći Bezdimni svijet

Ovi rezultati višegodišnjeg istraživanja koje su se provodila u tri faze, najnoviji su među brojnim studijama oralnih nikotinskih proizvoda te proširuju postojeću bazu dostupnih podataka i pružaju još bolji uvid u stvarni uticaj oralnih nikotinskih vrećica na zdravlje.

Široka prihvaćenost snusa i modernih oralnih nikotinskih proizvoda pomogla je zemljama poput Švedske da smanje stope učestalosti pušenja sa 16,5% u 2004. na 5,8% danas1, što je daleko najniža stopa pušenja u EU i jedna od najnižih u svijetu.

Elaine Round, rukovodilac odjeljenja Life Sciences u BAT-u, rekla je: "Ako želimo da slijedimo našu viziju izgradnje Bezdimnog svijeta, moramo da obezbijedimo kontinuitet vrhunskih naučnih dokaza kako bismo pokazali smanjenu štetnost*† proizvoda koje prodajemo. Ovo istraživanje još je jedna važna prekretnica za kategoriju oralnih nikotinskih proizvoda: nadovezuje se na mnoge podatke koji već postoje kako bi podržali naše uvjerenje da proizvodi sa smanjenim rizikom* kao što je Velo mogu igrati važnu ulogu da pušačima ponudimo na izbor zadovoljavajuće, potpune alternative za zamjenu cigareta. Naročito su ohrabrujući nalazi da dodavanje određenih okusa i jačina nikotina nisu povećali mjere citotoksičnosti s obzirom na to da ovi proizvodi imaju važnu ulogu alternative za odrasle pušače."

Nedavno su objavljene tri studije usmjerene na kategoriju oralnog nikotina:

  • Prva studija (Bishop et al 20202) predstavila je pristup za stvaranje ekstrakata duvanskih i nikotinskih proizvoda za in vitro testiranje te je toksikološki procijenila BAT-ov Velo (pod prethodnim brendom Lyft) u poređenju sa referentnom cigaretom i uporednim snus proizvodom. Rezultati su podržali kategoriju oralnih nikotinskih vrećica, a posebno Velo, kao proizvod smanjene štetnosti*.
  • Druga studija (East et al 20213) upotrijebila je gornji pristup za testiranje širokog raspona ukusa proizvoda Velo i jačine nikotina u kultiviranim plućnim ćelijama i fiziološki relevantnom modelu oralnih ćelija, pokazujući ograničenu toksičnost među testiranim varijantama proizvoda. Ovo je pokazalo da proučavane arome i jačine nikotina ne povećavaju mjere citotoksičnosti za Velo proizvode.
  • Treća studija (Yu et al 20244) testirala je odabir Velo proizvoda iz prethodne studije u tradicionalnim i savremenim testovima za oštećenje DNK i mutacije, uz procjenu upala te je ponovno pokazala minimalne odgovore u poređenju sa snusom kao referentnim proizvodom. Kao rezultat toga, ova je studija dodatno dokazala profil smanjene šetnosti* Vela.

BAT-ovi inovativni nikotinski proizvodi u vrećicama za oralnu upotrebu prodaju se pod globalnim brandom Velo. Ovi proizvodi nude alternativu kontinuiranom pušenju cigareta za odrasle pušače bez uređaja i smanjene štetnosti*, kao i prihvatljiv način konzumiranja nikotina. Nikotinske vrećice se koriste tako da se vrećica stavi ispod gornje usne, a zatim upija nikotin kroz tkivo koje oblaže usta. Velo nikotinske vrećice sadrže nikotin farmaceutske kvalitete, vodu i druge visokokvalitetne sastojke, uključujući vlakna eukaliptusa i bora, arome i sladila. Velo je vodeći svjetski brend nikotinskih vrećica i dostupan je na 34 tržišta s planiranim daljnjim lansiranjem na ostala tržišta.

O nauci iza nikotinskih vrećica

Oralni nikotinski proizvodi naširoko su proučavani i vjerujemo da odraslim pušačima nude smanjenu štetnost*, jer su nivoi toksičnosti niži nego u snusu – tradicionalnom oralnom duvanskom proizvodu koji se već smatra alternativom smanjene štetnosti u odnosu na pušenje, na osnovu više od 30 godina epidemioloških istraživanja.

Laboratorijske hemijske studije naših oralnih nikotinskih vrećica pokazuju da proizvode znatno niže nivoe toksičnih materija nego tradicionalne cigarete. Toksikološki testovi koji procjenjuju biološke učinke naših proizvoda u vrećicama s nikotinom na laboratorijske stanice takođe pokazuju da imaju smanjene efekte u odnosu na cigarete i snus3.

Štoviše, 2021. objavili smo recenzirane dokaze5 koji sugerišu da nikotinske vrećice za oralnu upotrebu bez duvana imaju profil toksičnosti koji je uporediv sa proizvodima za nadomjesnu terapiju nikotinom (NRT). Takođe je utvrđeno da vrećice imaju profil toksičnosti koji je daleko niži od snusa. Na osnovu našeg naučnog istraživanja i obiljem neovisnih dokaza o snusu, može se očekivati da će potpuni prelazak pušača na nikotinske vrećice smanjiti relativne rizike od razvoja bolesti povezanih s pušenjem u poređenju s kontinuiranim pušenjem tradicionalnih cigareta.

*Na osnovu težine dokaza i pretpostavke potpunog prestanka pušenja cigareta. Ovi proizvodi nisu bez rizika i izazivaju ovisnost.

† Naši proizvodi koji se prodaju u SAD-u, uključujući Vuse, Velo, Grizzly, Kodiak i Camel Snus, podliježu regulativi Uprave za hranu i lijekove (FDA) i za njih se neće podnositi zahtjevi za smanjenje rizika bez odobrenja agencije.

1  Upotreba duvanskih i nikotinskih proizvoda prema dobi, polu i godinama, 2022.

2  Pristup za stvaranje ekstrakta i toksikološku procjenu 'modernih' oralnih nikotinskih vrećica bez duvana

3 Pristup probira za procjenu „modernih oralnih" nikotinskih proizvoda bez duvana korištenjem stanične analize u stvarnom vremenu

4 In vitro toksikološka procjena snusa i ekstrakata nikotinskih vrećica bez duvana

5 Kemijska karakterizacija "modernih" oralnih nikotinskih vrećica bez duvana i njihov položaj na kontinuumu toksikanata i rizika

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana