Nije alkohol glavni krivac: Sve više osoba ima masnu jetru i to zbog ovog dodatka hrani

GS
Nije alkohol glavni krivac: Sve više osoba ima masnu jetru i to zbog ovog dodatka hrani

U poslednjih nekoliko godina, sve veći broj Srba suočava se sa problemom masne jetre, što je ozbiljno pitanje javnog zdravlja. Dok se masna jetra tradicionalno povezuje sa prekomjernom konzumacijom alkohola, istraživanja pokazuju da postoji još jedan ključni faktor koji doprinosi ovom zdravstvenom problemu - sastojci u hrani.

Masna jetra ili steatoza jetre je stanje u kojem se masne naslage nagomilavaju u ćelijama jetre. Ovo stanje može biti uzrokovano višestrukim faktorima, uključujući ishranu bogatu zasićenim mastima, visokim unosom šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, nedostatkom fizičke aktivnosti, kao i genetskim predispozicijama.

Jedan od ključnih sastojaka u hrani koji se sve više povezuje sa razvojem masne jetre je fruktoza, koja se često koristi kao zaslađivač u raznim procesuiranim namirnicama i pićima. Fruktoza se brzo metaboliše u jetri, što može dovesti do povećanja proizvodnje masti i stvaranja masnih naslaga.

Pored fruktoze, zasićene masti i transmasti, prisutne u procesuiranoj hrani, takođe mogu doprineti razvoju masne jetre. Prekomjerna konzumacija ovih masti može povećati nivo holesterola i triglicerida u krvi, što dodatno opterećuje jetru.

Ovo otkriće ima značajne implikacije za javno zdravlje, jer ukazuje na potrebu za promenom ishrane i smanjenjem unosa štetnih sastojaka. Edukacija o zdravim prehrambenim navikama i promocija uravnotežene ishrane bogate voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim izvorima proteina mogu igrati ključnu ulogu u prevenciji i upravljanju masnom jetrom.

Važno je da se svijest o ovom zdravstvenom problemu podigne kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije i poboljšalo opšte zdravlje populacije. Osim toga, redovni medicinski pregledi i konsultacije sa stručnjacima mogu pomoći u ranom otkrivanju i efikasnom lečenju masne jetre.

Liječenje masne jetre

Liječenje masne jetre zavisi od stepena ozbiljnosti bolesti i individualnih karakteristika pacijenta. Evo nekoliko opštih strategija koje mogu biti uključene u tretman:

Izmjena ishrane

Ključno je prilagoditi ishranu kako bi se smanjila konzumacija šećera, zasićenih masti i transmastiju, a povećao unos voća, povrća, integralnih žitarica i zdravih izvora proteina. Ishrana bogata antioksidansima može pomoći u zaštiti jetre od daljeg oštećenja.

Gubitak težine

Ako je pacijent prekomerno gojazan, gubitak težine može biti od ključne važnosti. Gubitak 5-10% telesne težine može značajno poboljšati zdravlje jetre.

Fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost može poboljšati funkciju jetre i pomoći u smanjenju masnih naslaga. Preporučuje se minimalno 30 minuta umjerene aerobne aktivnosti većinu dana u nedjelji.

Izbjegavanje alkohola

Čak i ako masna jetra nije uzrokovana alkoholom, izbjegavanje alkohola može pomoći u smanjenju opterećenja jetre i sprečavanju daljeg oštećenja.

Kontrola nivoa šećera u krvi

Ako pacijent ima dijabetes, kontrola nivoa šećera u krvi može biti ključna. Stabilizacija šećera može smanjiti opterećenje jetre i poboljšati zdravlje općenito.

Lijekovi

U nekim slučajevima, lijekovi mogu biti propisani za liječenje specifičnih simptoma ili komplikacija masne jetre. Na primer, lijekovi za kontrolu holesterola ili insulina za dijabetes.

Redovni medicinski pregledi

Redovne posete ljekaru omogućavaju praćenje napretka bolesti i prilagođavanje tretmana prema potrebi. U težim slučajevima, može biti potrebna saradnja sa hepatologom ili drugim specijalistima za jetru.

Važno je naglasiti da je liječenje masne jetre kompleksan proces koji zahtjeva individualizovan pristup i saradnju između pacijenta i medicinskog tima. Promjena životnih navika i pravilno upravljanje osnovnim zdravstvenim problemima mogu igrati ključnu ulogu u dugoročnom upravljanju ovom bolešću, piše Najžena.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana