Neuništive hemikalije u teflonskom posuđu:Kad temperatura postaje opasna

GS
Neuništive hemikalije u teflonskom posuđu:Kad temperatura postaje opasna

BEOGRAD – Profesorka Aleksandra Buha Đorđević, koja radi na istraživanju o tome koliko takozvanih PiFAS (najteže razgradljivih) hemikalija ima u ljudskom organizmu kaže za RTS da ih ima u dosta proizvoda koje koristimo, odnosno da su svuda oko nas.

-Proizvodi koji ih sadrže su teflonsko posuđe, kartonska i papirna ambalaža od hrane jer one odbijaju masti - kaže Buha Đorđević.

Naglasila je da ne može navesti namirnicu koja u sebi ne sadrži hemikalije, čak i kada govorimo o organskoj ishrani.

-Organsko povrće i voće neće imati pesticide, ali će imati neke druge hemikalije, mikotoksine koji će stvoriti gljivice. Možemo biti umereni, pa ni sa ribom, ne treba preterivati u ishrani -ističe Buha Đorđević.

PiFAS hemikalije je, kaže, napravio čovjek četrdesetih godina prošlog vijeka i ispostavilo se da imaju neke dobre osobine, jer su otporne na vodu, na masti, ima ih u brojnim proizvodima koje svakodnevno upotrebljavamo.

-Ta veza koja postoji između ugljenika i fluora je jedna od najjačih u prirodi i to ih čini večnim. One se akumuliraju u životnoj sredini, ulaze u lanac ishrane i u naš organizam - dodaje.

Napominje da su korisne su, ali i toksične.

 

-Brojna istraživanja, kao i epidemiološka istraživanja na životinjama, su pokazala da te hemikalije u našem organizmu mogu pokazati toksične efekte, izmerene su i u krvi novorođenčadi. Međunarodna agencija za karcinome ih svrstava u moguće karcinogene. Njihova toksičnost prevazilazi korist - ističe Buha Đorđevićeva.

Nemoguće ih je izbjeći, ima ih svuda u životnoj sredini.

-Izmerene su čak i na Antarktiku gde se nikada nisu proizvodile, putuju i odlaze na razne lokacije. Ukoliko ne bi prestala proizvodnja tih hemikalija, smatra se da bi u narednih 30 godina oko četiri miliona tona tih hemikalija završila u životnoj sredini. Naročito zabrinjavajuće je što ne možemo da ih uništimo - napominje Buha Đorđević.

One su, navodi, opasne i u životnoj sredini i u proizvodima.

-Kao pojedinci možemo uticati na to koliko dolazimo sa njima u kontakt. Proizvodi koji ih sadrže su teflonsko posuđe, kartonska i papirna ambalaža od hrane jer one odbijaju masti - navodi Buha Đorđević.

Prema njenim riječima, ne možemo ih izbjeći, ali možemo ih smanjiti.

-Teflonsko posuđe izbegavam, ali koristim šminku koja ima PiFAS hemikalije - ukazuje Buha Đorđević.

Ukazuje da kod svakog posuđa koje ima teflonski premaz postoji opasnost da se na visokim temperaturama PiFAS jedinjenja oslobode.

-Ako baš mnogo želite da koristite teflonsko posuđe, onda se ne preporučuje da to budu visoke temperature - zaključila je Aleksandra Buha Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana