Neki sastojci šampona mogu izazvati srčane probleme

GS
Neki sastojci šampona mogu izazvati srčane probleme

Na tržištu se može pronaći veliki izbor šampona – prirodni, organski, za profesionalnu negu i tome slično. Skoro svi oni sadrže različite hemikalije, makar i u malom procentu, i skoro svi oni se nalaze u plastičnim ambalažama, koje su primarni izvor štetnih supstanci.

Neke od tih hemikalija mogu izazvati alergije, neke dovesti do pojave svraba vlasišta i peruti, a pojedine izazvati čak i ozbiljna kardio-vaskularna oboljenja.

Fenoli zaustavljaju prenos električnih signala u srcu

Ekološki fenoli, koji ulaze u sastav pojedinih šampona, mogu poremetiti aktivnost srca i narušiti njegov ritam, pokazala su najnovija istraživanja naučnika sa univerziteta u Sinsinatiju. Njihovo istraživanje je pokazalo da su fenoli besfenol A (BPA), bisfenol F (BPF) i BPA+F, koji se, između ostalog, nalaze i u preparatima za pranje kose, zaustavljaju prenos električnih signala u gornjem delu srca kod žena, čime se ugrožava zdravlje kardio-vaskularnog sistema, navedeno je u studiji objavljenoj na portalu Environmental Health.

I drugi sastojci mogu biti štetni po zdravlje

Fenoli nisu jedino što utiče na zdravlje: otkriveno je da je triklokarbana (antibakterijskog hemijskog jedinjenja koje se takođe nalazi u preparatima za ličnu higijenu) jednako štetan. Ovo jedinjenje dovelo je povećanja intervala QT, odnosno prolongiralo vrijeme koje je električnom sistemu srca potrebno da se napuni. Kontinuirano izlaganje ovoj hemikaliji je, po mišljenju stručnjaka, jedan od razloga za pojavu srčanih nedostataka.

Gdje se još mogu pronaći fenoli

Fenoli se, osim u šamponima i drugim sredstvima za ličnu higijenu (pastama za zube, losionima za telo, sapunima), mogu pronaći i u pojedinim namirnicama, naročito konzerviranoj hrani, kao i u predmetima od plastike, poput činija za hranu, termosa ili flaša i deterdžentima za pranje.

Prisustvo ove materije u malim količinama se ne smatra naročito opasnim po zdravlje, ali dugoročno izlaganje može dovesti do kardio-vaskularnih oboljenja, naročito kod žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana