Ne preskačite popodnevno drijemanje: Evo kako 15 minuta sna može da utiče na organizam

GS
Foto: Healthline

Popodnevno drijemanje može biti korisno za mozak. To potvrđuje i skromna uzročna veza između uobičajenog drijemanja i većeg ukupnog volumena mozga.

Okrepljujuće popodnevno drijemanje može biti spasonosno kada smo premoreni, a osjećamo da dan nema dovoljno sati za sve što moramo da završimo.

Užurbani život bez dileme uzima svoj danak, a kada se poklopi nekoliko noći s malo ili nimalo sna, osjećamo se premoreno te pogotovo tada nismo u stanju da izvršavamo svoje obaveze ili napravimo sve ono što želimo.

Odgovor na taj problem mogao bi da se krije u okrepljujućem popodnevnom dremanju od 15 minuta ili tzv. "pover nep".

Jedan od načina na koji drijemanje pomaže jeste taj što nam omogućuje da nadoknadimo očajnički potreban san, ali utiče i na naše pamćenje. Ono što je najbolje je to što neće remetiti naš noćni san. Zato strah da nećemo moći da spavamo noću ako sada "ukrademo" 15 minuta sna nije opravdan.

Kratkim dremanjem, prema riječima dr Sare C. Mednik, stručnjakinje za spavanje i autorke knjige "Tek a nep! Čejndž jor Lajf", restartujemo svoj sistem te utičemo na poboljšane motoričke performanse.

Dužina drijemanja, koje ne bi trebalo biti kraće od 15 minuta, jača i naš mozak. Kada odspavamo duže od toga, prema riječima spomenute doktorke, jača se naše pamćenje i kreativnost. Dremanje od 30 do 60 minuta dobro je za vještine donošenja odluka, pamćenje rečnika ili prisećanje uputstava. Brzo kretanje očiju ili REM faza sna u 60 do 90 minuta dremanja igra ključnu ulogu u stvaranju novih veza u mozgu i rešavanju kreativnih problema, prenosi NajženaAlo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana