Ne pijte kafu čim ustanete: Doktor upozorava zašto to nije dobro

G.S.
Ne pijte kafu čim ustanete: Doktor upozorava zašto to nije dobro

Ako je šoljica tople kafe prva stvar za kojom posegnete ujutro kad ustanete iz kreveta, možda trebate razmisliti o promjeni te navike.

Ljekar Karan Raj tvrdi da to nikako nije dobra stvar.

Za većinu nas, prva jutarnja kafa daje energiju koja nam je potrebna da započnemo dan, ali ljekar dr. Karan Raj upozorava da kafa ipak ne bi smjela biti prva stvar koju konzumiramo ujutro, a evo i zašto.

Možda je ovo teško da prihvatimo, za neke i neshvatljivo, ali postoji prilično dobar razlog za to, kaže Raj, koji je skupio milione pratitelja na TikToku zahvaljujući svojim praktičnim savjetima.

U emisiji BBC Morning Lajv, popularni ljekar objasnio je zašto bismo trebali dopustiti da se naša tijela sama razbude, umjesto da se oslanjamo na prvi jutarnji gutljaj kafe. 

Ne predlaže da se u potpunosti odreknete jutarnje kafe, samo da malo promjenite rutinu, prenosi Alo.

- Nemojte ujutru prvo piti kafu kako biste se razbudili. Tijelo vas prirodno budi kortizolom - rekao je.

Umjesto toga, dr. Raj kaže da pričekate nekoliko sati i popijete kafu nakon što se prirodni nivo kortizola u vašem tijelu smanji.

- Popijte kafu sredinom jutra kada vam nivo kortizola i nivo energije padnu. Neka tad kofein djeluje i da vam energiju - objasnio je.

Naravno bilo je i onih koji Rajev savjet nisu dobro prihvatili, prenosi Alo.

„O bože ne. Ja ujutru moram prvo da popijem kafu inače s nikim nisam prijatelj“, napisao je jedan, a mnogi su se složili.

Mnogi su se i složili sa doktorovim savetom pa su preporučili ostalima da isprobaju. Bilo je i dosta onih koji su rekli da je u početku jako teško jer ste se navikli na kafu, no kad taj period prođe, osjećaćete se puno bolje, piše britanski San.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana