Naučnici iz Jakutije za 15 sekundi otkrivaju plućne probleme

Srna
Naučnici iz Jakutije za 15 sekundi otkrivaju plućne probleme

JAKUTIJA - Ruski naučnici iz Jakutije za samo 15 sekundi, uz pomoć vještačke inteligencije, mogu dijagnostikovati bolest pluća kao posljedicu infekcije virusom korona.

Kompanija "Sajberija" /Sciberia/, koja je razvila novu metodologiju, rezident tehnoloških parkova "Jakutija" i "Skolkovo", pronašla je način da u rekordnom vremenu dijagnostikuje oštećenje pluća, navodi agencija RIA "Novosti".

"Vještačka inteligencija velikom brzinom i s velikom tačnošću obrađuje snimke računarske tomografije /CT/. Dostigli smo brzinu obrade snimaka od prosječno 15 sekundi, dok je tačnost nalaza do 98,5 odsto", navodi suosnivač projekta Anton Lomakin.

On kaže da je u običnim uslovima za tumačenje svakog snimka ljekaru potrebno najmanje 30-40 minuta.

Prema riječima Lomakina, nova tehnologija omogućiće da se smanji opterećenje ljekara, posebno u vrijeme pogoršanja epidemiološke situacije, što će im olakšati rad i pomoći da sačuvaju stotine života.

Ranije je saopšteno da su startap kompanije tehnološkog parka "Jakutija" i Sjeveroistočnog federalnog univerziteta pomogle Republici Sahi u borbi protiv virusa korona.

U dijagnostici bolesnika koristi se inteligentni radiološki informacioni sistem koji upalu pluća izazvanu virusom otkriva na osnovu snimaka CT-a sa tačnošću od 95 odsto, prenosi "Ruska riječ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana